Pentru ca ne place in mod deosebit mamaliguta (eu sunt chiar fan infocat), in weekend am preparat o delicioasa reteta de bulz cu branza de oaie, oua si carnati, la cuptor. Chiar daca este un preparat destul de caloric, merita sa ne rasfatam din cand in cand cu el. Se face usor si are un gust fantastic!
Ingrediente:
- 1,5 litri apa
- 350g malai grisat din comert - Proportia este de 4 la 1
- ½ lita sare
- 200g branza de oaie: de burduf sau cas ras pe razatoare cum am eu aici
- 3 carnati grosi proaspeti
- 200g kaizer sau costita usor afumata
- 6 oua
- 50g unt
- 100g cascaval
Reteta pas cu pas:
Intai punem de mamaliga. Punem pe foc o cratita cu apa, cei 1,5 litri.
Pana fierbe apa, taiem kaizerul intai in 2 pe lungime, apoi in fasii subtiri. Carnatii ii vom praji intregi asa ca doar ii desprindem unii de altii.
Puem o tigaie la incins pe aragaz langa mamaliga si adaugam caizerul la prajit, la foc mediu. Intre timp apa pentru mamaliga clocoteste, asa ca ii adaugam sarea si malaiul treptat, in timp ce amestecam cu un tel. Dam focul la mic si acoperim cu un capac ca sa nu stropeasca in jur. O lasam sa fiarba pentru 10 minute amestecand cand si cand in ea. Amestecam si in kaizer pentru a se praji toate bucatile uniform. Facem loc si carnatilor. Mamaliga s-a ingrosat si nu mai stropeste asa ca folosim capacul la prajela, tot pentru a nu sari in jur. Amestecam pe rand, in ambele, pana sunt gata.
Cand carnatii sunt prajiti ii putem taia cu usurinta in rondele.
Si gata prima parte de pregtire: acum trecem la asamblare. Dam drrumul la cuptor si-l fixam la 180°C. Aducem o tava de marime medie. Tava mea Ena are dim de 20/30 cm. Intai ungem tava cu untul moale. Apoi turnam mamaliga moale si o intindem cat mai uniform. Peste mamaliga punem toata branza de oaie: fie ca este de burduf sau cas, telemea date pe razatoare (ce avem in casa sau ce ne place mai mult). Peste branza adaugam kaizerul si carnatii prajiti si Ie intindem pe toata suprafata. Deasupra adaugam cascavalul dat pe razatoare. Si la final punem cu grija si cele 6 oua. Eu m-am grabit putin si n-am facut cu lingura cause (mici adancituri) pentru a pozitiona perfect ouale. Acum bagam tava la cuptor pentru 15-20 minute la 180°C.
Si gataaaaa: Doamne, ce bine miroase! Putem trece deja la masa! Cel mai bun este asa fierbinte. Mie asa imi place cel mai mult! Imi lasa gura apa, nu mai pot. Trebuie macar sa gust putin! E genial! Dac n-ati preprat pana acum, va provoc sa faceti macar o data!
Deci spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!