Ingrediente:
- 2kg vinete
- 0,5kg morcovi
- 0,5kg ceapă
- 2 linguri pastă tomate
- 200ml ulei
- 1 lingură oțet
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță piper
- 1 lingură zahăr
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai pregatim un vas incapator cu apa rece in care adaugam aproximativ o lingura cu sare. Apoi trecem la curatat vinetele de coaja, fie ca o facem cu un cutit special de curatat cartofi sau cu un cutit obisnuit. Dupa curatare indepartam capetele, apoi taiem vanata in doua, apoi fiecare jumatate in 3-4 fasii si la final in cuburi. Punem cuburile in apa cu sare. Dupa ce avem toate cuburile cufundate in saramura, le lasam asa pentru aproximativ 30 de minute pentru a-si elimina toata amarala. Numai bine cat sa ne ocupam de restul ingredientelor.
Tocam ceapa in cuburi mici. Apoi morcovii curatati si spalati ii taiem in rondele si gata, trecem la gatit.
Punem pe foc mediu o cratita incapatoare, a mea are 6L. adaugam uleiul si il lasam sa se incinga. Cand s-a incins adaugam rondelele de morcovi, amestecam si lasam sa se gateasca pentru aproximativ 10 minute la foc mediu avand grija sa nu se arda.
Cand morcovul s-a inmuiat adaugam ceapa. Lasam sa se mai gateasca cu totul pentru inca 5 minute fara sa ne indepartam. Apoi adaugam pasta de rosii, amestecam si mai gatim inca 2-3 miute. Dupa acest timp punem si cuburile de vinete trecute prin jet de apa rece pentru a elimina orice urma de amareala. Amestecam, punem capac si lasam sa se gateasca pentru aproximativ 30 de minute. Amestecam regulat avend mare grija sa nu se lipeasca pe fundul vasului. Riscul este mare pentru ca nu avem lichid deloc, totul se gateste inabusit. Daca nu ne indepartam si amestecam la fiecare 3-5 minute nu este nicio problema. Insistam pe fundul vasului cand amestecam.
Cand vedem ca vinetele sunt gatite, dam cratita deoparte si cu ajutorul unui blender transformam totul intr-o pasta. Apoi ducem cratita inapoi pe foc, adaugam sarea, zaharul, piperul si otetul. Amestecam si mai lasam pe foc pentru 3-5 minute sa se intrepatrunda toate aromele. Gustam si potrivim de sare. Punem capacul sa nu ne stropeasca in jur. Amestecam la fiecare 1-2 minute de acum pentru ca riscul este mai mare sa se lipeasca.
Sterilizam borcane si capace. Pentru una din variantele de sterilizare, dati click aici. Folosim intotdeauna capace noi, nu refolosim niciodata capacele.
Punem pasta fierbinte in borcane presand usor si avand grija sa nu lasam goluri de aer. Nivelam la suprafata si strangem capacele cu putere.
Am obtinut 5 borcanele de 370g si o mica portie pentru degustare. Va garantez ca are un gust excelent si noi il adoram pe paine prajita.
Ca sa reziste peste iarna, trebuie sa sterilizam borcanele. Punem pe fundul unei cratite un prosopel, asezam borcanele si turnam apa pana la minim trei sferturi din inaltimea lor. Punem cratita pe foc mediu si lasam sa fiarba pentru 30 de minute de la primul clocot. Dupa acest timp acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca in voie, asa, pana a doua zi.
Urmatoarea zi le ducem la locul cu provizii.
Acest caviar de vinete este o gustare delicioasa care contine multa fibra si potasiu. Are un efect pozitiv asupra functiei tractului gastro-intestinal, inbunatateste functia inimii si elimina colesterolul rau.
Spor la treaba si sa va fie cu folos, dragilor!