Papanasi traditionali cu smantana si dulceata

Astăzi vă invit să pregătim împreună un desert delicios și simplu, perfect pentru zilele în care vrem să ne răsfățăm: papanasi! Acești bulgărași pufoși, umpluți cu brânză dulce și serviți cu smântână și dulceață, ne aduc aminte de copilărie și de momentele de relaxare.

Ingrediente:

Reteta pas cu pas:

Cel mai bine este să ne ocupăm de brânză cu o zi înainte. Chiar dacă pare uscată, o punem pe un tifon într-o strecurătoare și o lăsăm deschisă până a doua zi. Astfel, se va scurge lichidul și se va evapora umezeala de la suprafață. Cu cât este mai uscată, cu atât mai bine vor ieși papanasii, pentru că vor avea nevoie de mai puțină făină.

Punem într-un castron încăpător brânza și sfărâmăm cât mai bine bulgărașii. Adăugăm gălbenușurile, coaja rasă de lămâie, zahărul vanilat și sarea. Amestecăm bine, insistând pe bulgărașii de brânză.

Cernem făina și praful de copt într-o sită, apoi le adăugăm peste compoziția de brânză. Amestecăm bine până se încorporează complet făina. Lăsăm deoparte și ne ocupăm de albușuri.

Batem albușurile într-un castronel cu un mixer sau tel, până devin spumoase. În aproximativ 1 minut ar trebui să fie gata. Adăugăm zahărul treptat, mixând câte 1 minut după fiecare tranșă. La final, obținem o bezea fină și densă.

Aducem aluatul făcut anterior și adăugăm bezeaua. Le încorporăm ușor cu o paletă, folosind mișcări de jos în sus, până se omogenizează. Nu insistăm prea mult, pentru a păstra textura pufoasă a aluatului.

Dacă vrem să obținem papanasi de aceeași mărime, putem cântări aluatul. Eu am format bile de aproximativ 100 g pentru baza papanasilor și 20-25 g pentru biluțele de decor.

Pentru a modela aluatul, ne ungem mâinile cu puțin ulei. Formăm bile, le aplatizăm ușor până au aproximativ 1 cm grosime și facem o gaură în mijloc, folosind degetul sau un capac mic. Modelăm și biluțele, apoi le lăsăm deoparte.

Punem pe foc o tigaie adâncă cu ulei. Acesta trebuie să aibă cel puțin 3-4 cm adâncime. Încălzim uleiul și testăm temperatura cu o bucată mică de aluat. Când uleiul este încins, reducem focul la mic spre mediu și adăugăm papanasii.

Prajim rondelele și biluțele pe ambele părți, întorcându-le de mai multe ori, până devin aurii. Focul trebuie să fie mic, pentru ca papanasii să se prăjească uniform și în interior. Când sunt gata, îi scoatem pe prosoape de hârtie, pentru a absorbi excesul de ulei.

După ce am prăjit toți papanasii, trecem la asamblare. Pe fiecare rondea adăugăm câte o lingură de smântână grasă și, deasupra, câte o lingură din dulceața preferată. Punem biluțele deasupra și gataaa!

Avem acum niște papanasi delicioși și pufoși, gata să fie savurați. Împărtășiți această rețetă cu cei dragi și creați împreună amintiri frumoase. Experimentați cu diferite umpluturi – fructe, gem de prune sau sos de caramel. Lăsați-vă imaginația să zboare!

Vă mulțumesc că ați urmărit acest tutorial. Sper că v-a plăcut și că veți încerca această rețetă acasă. Abonați-vă la canalul meu pentru mai multe rețete tradiționale românești.

Abia aștept comentariile voastre! Vă pupă Claudia!

Abonare

Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest