Astazi pregatim desert! Facem Tort ”Napoleon” folosind foietaj din comert. Se prepara foarte simplu, rapid si este incredibil de bun! Încercați!
Ingrediente pentru crema:
- 1L lapte
- 4 ouă
- 100g zahăr tos
- 2 linguri extract de vanilie
- 100g amidon alimentar
- 200g unt cu peste 80% grăsime la temperatura camerei
- 100g zahăr pudră
Ingrediente pentru compote:
- 500 g fructe de padure congelate cump de la supermarket
- 2 linguri zahar si o lingurita (10g) amidon alimentar.
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de crema.
Punem intr-un castron ouale peste care adaugam zaharul tos si batem cu un tel pentru aproximativ un minut. Apoi adaugam esenta de vanilie si amidonul si amestestecam energic pana cand se formeaza un amestec omogen.
Acum trecem la aragaz sa gatim crema. Punem pe foc mediu laptele si-l lasam sa se infierbante. Inainte de a da in clocot dam focul la mic si cu un polonic adaugam treptat, lapte fierbinte peste amestecul de oua. Amestecam energic de fiecare data. Punem putin cate putin din lapte amestecand bine dupa fiecare polonic penntru a nu se coagula ouale. Punem mana pe castron si cand simtim ca este cald bine, adaugam peste lapte in cratita. Acum amestecam continuu pana se formeaza crema. Dupa ce clocoteste mai lasam un minut, amestecand in continuare.
Cand este gata, dam cratita deoparte, curatam marginile si acoperim cu folie alimentare, pentru a nu face crusta. O lasam sa se raceasca complet.
Si pentru ca acest tort sa fie exact cum am spus, incredibil, pregatim si un compote de fructe de padure.
Punem pe foc mediu o craticioara in care adaugam fructele, zaharul si amidonul. Amestecam bine, bine si lasam pe foc mic sa fiarba pentru 10 minute. Amestecam continuu sa nu se arda pe fundul craticioarei. Veti vedea ca se ingroasa si capata o culoare foarte frumoasa. Acest tip de compote de fructe poate fi folosit la orice tip de tort cu crema si ii va da un plus de savoare racoritoare. Cand este gata inchidem focul si il lasam sa se raceasca complet.
Cand crema de vanilie a ajuns la temperatura camerei, punem in vasul robotului: untul si zaharul pudra. Dam drumul la robot la inceput la viteza mai mica apoi la viteza mare pentru 15 minute, pana cand untul se albeste si este o spuma fina.
Dupa un sfert de ora incepem sa adaugam din crema de vanilie cate o lingura, pe rand. Mixam dupa fiecare transa pana la incorporarea completa. Reusita acestui tip de crema cu unt depinde foarte mult de faptul ca atat crema de vanilie cat si untul sa fie la aceeasi temperatura a camerei. Nu ne grabim si adaugam lingura cu lingura pana incorporam complet toata crema.
Daca se intampla cumva ca sa se taie crema (eu nu am patit inca niciodata) dam robotul la viteza mare si o lasam sa se bata pana se leaga singurica. Orice crema cu unt se leaga intr-un final. Dam drumul la cuptor si il fixam la 200°C.
Acum ca avem cremele pregatite trecem la copt foile. Folosin foietaj din comert. Cel mai bun este cel cu unt dar se gaseste foarte greu, asa ca voi folosi astazi ce am gasit la kaufland. Pentru un astfel de tort trebuie 2 pachete de foietaj. Unele au in interior doar o foaie mai lunga altele au 2 bucati. Tot 2 pachete trebuie.
Acum pentru ca vom monta tortul intr-o forma cu diametrul de 22 cm si pentru ca foaia se va strange putin la copt, desfacem foaia de foietaj pe masa si decupam pe langa inelul desfacut, largit. Marginile le indepartam cu grija si le coacem alaturi de foaie. Putem sa le folosim la decor maruntite sau sa le consuam asa ca atare.
Asezam foaia in tava pe hartia de copt, inprejmuita de marginile decupate, intepam foile cu o furculita si bagam la cuptor la 200°C pentru 20 de minute sau pana capata o culoare frumoasa deasupra. Prgatim pe rand si celelalte 2 foi.
Ultima foaie o vom folosi pentru decor deasupra. O taiem in 8 triunghiuri egale si le coacem la fel ca pe celelalte. Foile pot fi coapte si cu o zi doua inaine de a umple tortul.
Montam tortul in inelul strans, inchis. Punem una din foi, apoi o acoperim cu 1/3 din crema si intindem pe toata suprafata. Cand terminam, adaugam o jumatate din compote-ul de fructe de padure. Punem foaia urmatoare si repetam
Tortul meu e din doar 2 straturi nu 3. La final peste cea de-a 3-a foaie adaugam crema pe care o intindem uniform pe toata suprafata. Dupa care asezam de jur imprejur triunghiurile. Pe mijloc si intre triunghiuri putem decora cu bombonele sau fructe proaspete.
Dupa ce am decorat pe deasupra, indepartam inelul si intindem frumos crema pe laterale cu un cutit. Sfaramitam din bucatile decupate si lipim cu palmele de jur-imprejur.
Ca sa arate si mai spectaculos putem decora triunghiurle cu glazura de ciocolata pe are fie o facem noi sau o gasim gata din comert.
Acum bagam tortul la frigider pana a 2-a zi. Acest tort este pregatit cu dedicatie pentru colega mea de serviciu care a implinit o frumoasa varsta!
Gustul este fbulos, fin si racoritor! Un tort excellent pentru orice ocazie. Se merita sa-l incercati!
Spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!