Turte de Craciun, numite si Scutecele Domnului, Pelincile Domnului sau scutecele lui Hristos sunt turte fine, delicioase, aranjate in straturi. Turte de Craciun este o reteta veche traditionala si este o reteta de post. Pe vremuri acestea se faceau cu julfa (seminte de canepa), dar in Vrancea se fac doar cu nuca macinata, eu asa am mancat mereu.

Ingrediente

Ingrediente pentru insiropat

Reteta pas cu pas:

Foile se fac de regula dintr-un aluat simplu din faina, apa si putina sare. Cu foile de placinta este o variant mai usoara si la fel de gustoasa. Si soacra mea face in ultimii ani cu ele asa ca am zis sa fac si eu astfel. Sunt foarte incantata de rezultat.

Intai ne ocupam de foi. Indiferent ca facem din aluat framantat de noi sau din foi cumparate. Desfacem foile pe un fund de lemn si le taiem in 2 parti egale daca avem tava de copt pe care incap asa jumatati. Daca nu, le taiem inca o data in doua.

Acum trcem la copt! Se pot coace si in cuptor, dar mai usor si mai rapid se coc pe ochiul de la aragaz. Bunica le cocea pe plita. Punem o tava cu gura in jos pe flacara medie deasupra la 2 ochiuri de la aragaz. Lasam sa se incinga si incepem coptul: Punem o bucata, o lasam aproximativ 15 secunde pe oparte. Cand vedeti ca se strange, asta inseamna ca se coace. Dupa aproximativ 15 secunde o intoarcem. O mai lasam si pe aceasta parte 10 secunde si gataaaa! Procedam astfel, pe rand cu toate foile si le suprapunem deoparte.

Cu aluat facut de noi in casa, pentru ca nu sunt la fel de subtiri, timpul de coacere se dubleaza. Acestea pot fi coapte cu pana la o saptamana inainte de a le umple, pastrandu-le acoperite cu un prosop si depozitate intr-un loc ferite de umezeala. Indicat este sa le coacem macar cu o zi inainte.

Inainte de a ne ocupa de umplutura facem siropul. Pentru ca acesta trebuie sa fie doar cald, nu fierbinte, cand insiropam foile.

Punem pe foc mediu o craticioara in care adaugam apa si zaharul. Lasam sa clocoteasca pentru aproximativ 3 minute. Inchidem focul si adaugam esentele: de lamaie, de portocale, de vanilie. Amestecam si lasam deoparte. Se poate aromatiza dupa placul fiecaruia.

Acum ne ocupam de umplutura. Inainte de a marunti nuca, bun ar fi sa o coacem in cuptor sau in tigaie pe aragaz. Punem tigaia pe foc mediu, adaugam nuca si amestecand continuu. O lasam sa se coaca pentru aproximativ 5 minite. Pastram cateva bucati intregi pentru decor. Dupa 5 minute o lasam deoparte sa se raceasca. Si aceasta operatiune poate fi facuta inainte cu mai multe zile.

Dupa ce s-a racit, maruntim nuca. Fiecare cu ce ustensila are in casa. Dupa maruntire o punem intr-un castron. Adaugam peste ea zaharul pudra vanilinat (sau zahar tos + 1 pliculet de zahar vanilat) si aromele pregatite: scortisoara, coaja de lamaie si coaja de portocala. Amestecam bine, bine totul.

Acum avem totul pregatit asa ca putem trece la umplut cele 20 de bucatele de foi obtinute. Punem o foie, peste ea punem o lingura de sirop si cu o pensula o ungem peste tot. Avem grija si de margini. Nu este nicio problema daca se rup. Dupa ce am umezit-o, presaram pe deasupra 1 lingura din amestecul de nuca. Apoi iar foaie, iar sirop si iar nuca, pana le terminam pe toate.

Cu turtele facute din aluat de casa se procedeaza putin diferit. Acestea se cufunda in sirop, pe rand, cate una, pentru cateva secunde. Dar umplerea este asemanatoare.

Dupa ce am pus ultima foaie si o un gem cu sirop, mai umezim si marginile, de jur imprejur. Punem un strat generos de nuca pe deasupra, acoperim cu folie alimentara si punem peste ele un tocator de lemn. Lasam asa pentru 3-4 ore sau chiar peste noapte, la temperatura camerei.

Dupa vreo 3 ore, indepartam tocatorul, folia alimentara si o taiem in bucati. Mai putem presara nuca si acum. Deoram bucatile si bineinteles putem savura bunatate de desert.

In zona Moldovei acestea se impart in ziua de ajun a Craciunului, dar pot fi facute oricand in timpul anului pentru ca reprezinta un deser de post extreme de gustos, chiar spectaculos la gust!

Daca n-ati facut pana acum, incercati macar variant aceasta putin mai rapida si usoara, cu foi cumparate! Nu veti regret!

Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest