
Astăzi pregătim împreună o rețetă clasică, reinterpretată cu multă dragoste și trei secrete moștenite din familie: ardei umpluți de post, gustoși, sățioși și colorați – perfecți pentru o masă caldă și hrănitoare!
Ingrediente:
- - 500 g ciuperci champignon (puteți folosi orice fel vă place)
- - 300 g ceapă (3 mici sau 2 mari, roșie sau galbenă)
- - 1 dovlecel mediu, curățat de coajă
- - 1 morcov mărișor, curățat
- - 1 legătură de mărar verde
- - 50 g miez de nucă – va da o savoare specială ardeilor, asemănătoare celor cu carne
- - 2-3 linguri ulei
- - 1 linguriță sare
- - ½ linguriță piper
- - ½ linguriță cimbru
- - 1 kg de ardei gras galben, curățați și spălați
- - 150 g orez cu bob rotund
- - 500 ml suc de roșii (sau pastă de tomate diluată)
Reteta pas cu pas:
Nu se fac greu deloc și sunt nemaipomenit de savuroși!
Pentru o savoare deosebită, putem coace puțin miezul de nucă. Îl punem într-o tigaie pe foc mediu și, amestecând continuu, îl coacem 4-5 minute. Nu ne oprim din amestecat, pentru că se poate arde foarte ușor și-i strică gustul – poate deveni amar. Când este gata, îl scoatem pe o farfurie.
Acesta este primul secret moștenit de la mama soacră.
Apoi ne ocupăm de legume:
- Ceapa curățată (căreia nu i-am îndepărtat codița) o tăiem în două, apoi în fâșii subțiri și la final în cubulețe mici – brunoise, cum zice Blenche.
- Morcovul îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari – merge perfect și așa.
- Dăm și dovlecelul pe răzătoare, separat, într-o farfurie. Presărăm puțină sare peste el, amestecăm și îl lăsăm deoparte.
- Ciupercile le mărunțim – fie cu cuțitul, fie cu un tocător electric. Tot acum mărunțim și nucile.
Avem toate legumele pregătite, așa că putem trece la gătit umplutura!
În tigaie, pe foc mediu, punem uleiul. Când s-a încins, adăugăm ceapa și sarea. Lăsăm 2 minute doar cât să se înmoaie ușor. Apoi adăugăm morcovul ras și gătim 3-4 minute, până se înmoaie și el.
Adăugăm dovlecelul bine stors, apoi ciupercile și miezul de nucă. Amestecăm bine totul. Ciupercile vor lăsa lichid, așa că vom găti până scade complet, amestecând din când în când, cu grijă să nu se prindă de fundul tigăii.
Când nu mai avem lichid, adăugăm orezul (nespălat!) și amestecăm continuu timp de 1 minut – ca să elibereze amidonul și să lege compoziția.
Punem apoi 50 ml de suc de roșii, piper, cimbru, și mai lăsăm 1-2 minute pe foc. Stingem focul și adăugăm mărarul tocat. Se poate pune și pătrunjel, după gust.
Acum gustăm și potrivim cu condimente după preferințe, apoi lăsăm umplutura să se răcească.
Când este rece, umplem pe rând ardeii, fără să presăm și fără să-i umplem până sus – orezul se va umfla la gătit, așa că trebuie să aibă loc.
Pentru capac, eu am folosit jumătăți de roșii cherry, dar puteți pune și rondele de cartofi sau pur și simplu să dați capătul umplut prin puțină făină.
Când sunt toți ardeii umpluți, trecem la al doilea secret moștenit din bătrâni:
Punem pe foc o tigaie cu puțin ulei. Când s-a încins, prăjim ardeii pe toate părțile timp de 2-3 minute. Apoi îi scoatem cu o paletă și îi așezăm într-o cratiță.
Turnăm peste ei sucul de roșii și… al treilea secret: stock de legume. Eu improvizez mereu – la 1 litru de apă pun un cub de legume făcut de mine în casă. Găsiți rețeta în descriere, sub video, sau chiar aici în dreapta sus.
Acoperim cu o farfurie și îi punem la fiert pentru aproximativ o oră.
Când începe să clocotească, dăm focul la mic și îi lăsăm să fiarbă domol.
Și după o oră, am ajuns la finalul rețetei noastre de ardei umpluți de post, plini de savoare și tradiție.
Nu uitați de cele trei secrete moștenite din bătrâni – ingrediente simple, dar cu multă iubire și răbdare în gătit.
Dacă v-a plăcut această rețetă, dați un like, lăsați un comentariu și abonați-vă pentru mai multe rețete delicioase!
Spor la treabă și poftă bună, dragilor! Vă pupă Claudia!