Ingrediente:
- 3kg untură - Daca vreti sa stiti cum o obtineti, dati click aici
- 2kg carne de porc
- 1kg cârnați
- 1 linguriță sare
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Vasul in care gatim trebuie sa aiba fundul gros si sa aiba minim 6-7L.
Pentru inceput taiem in bucati potrivite, aproximativ egale, in cuburi cu latura de 5-6 cm.
De cate ori pregatesc partea aceasta ma cuprinde o nostalgie aparte, un dor nebun de bucuria cu care ma servea bunica cu ultimele ei bucatele din borcanul ei de lut. Stia ca e ce imi placea mie cel mai mult.
Dupa ce am taiat toate bucatile, presaram sarea si amestecam bine totul.
Pasul urmator este gatirea. Punem pe foc mediu cratita cu untura si cand s-a incins, adaugam bucatile de carne. Amestecam imediat si in primele minute aproape continu pentru a evita lipirea pe fundul vasului. Daca reusim la inceput, dupa aceea riscul va fi mult mai mic. Lasam sa fiarba la foc mediu, amestecand aproximativ la 8-10 minute.
Gatirea dureaza aproximativ 70-80 de minute. Practic carnea se fierbe in sucul propriu si untura, devenind super frageda si super gustoasa. Amestecam si pentru a se gati uniform bucatile.
Treptat sucul de la carne se evapora si dupa aproximativ o ora, carnea incepe sa se prajeasca. O lasam doar cat sa capete o usoara culoare aurie, maxim 5 minute din momentul in care vedem untura limpede.
Cand suntem multumiti, scoatem bucatile de carne cu o spumiera. Imediat adaugam carnatii si ii lasam si pe ei sa se gateasca pan iau si ei putina culoare.
Avand cantitate mai mica, dureaza mai putin, aproximativ 20-30 de minute, tot pe foc mediu. Cand sunt gata, ii scoatem si pe ei si lasam untura sa se racoreasca putin.
Dupa 15 minute putem sa strecuram untura.
A mai ramas doar sa punem totul la un loc. Eu am aici un borcan de 4L, bine spalat si uscat. Punem bucati de carne si carnati, aleatoriu, fara a le presa. Dupa ce adaugam aproximativ o treime, turnam untura calda. Continuam asa pana terminam toate bucatile, apoi punem untura pana umplem borcanul si totul este acoperit.
Nu punem capac la borcan pana untura nu se raceste complet.
Dupa ce s-a racit, punem capacul si va merge in camara la loc racoros si ne va bucura cu o savoare deosebita oricand avem pofta sau suntem in criza de timp. Este o alternativa excelenta pentru oricare din mese alaturi de legume, oua, cartofi.
Merita sa aveti si voi astfel de minunatii in camara voastra.
Spor la treaba si pofta buna dragilor!