Haideti sa o celebram astazi pe mama mea soacra si sa pregatim reteta ei de faguri cu rema de cacao si nuci. Reteta este foarte usoara si la indemana oricui. Rar se intampla sa nu aiba in cutiuta ei speciala astfel de bunatati.
Ingredientele pentru biscuiti:
- 4 ouă
- 150g zahăr
- 250ml ulei
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 praf sare
- 600g făină
IIngrediente pentru crema:
- 1L lapte
- 150g făină
- 40g cacao
- 2 linguri esență de rom
- 150g zahăr
- 200g unt
- 250g nucă măcinată
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Soacra mea nu cantareste nimic, ea foloseste ca masura o cana obisnuita de 250ml. La 4 oua, ea pune o cana de ulei, o jumatate de cana de zahar si faina cat cuprinde.
Incepem intai cu crema pentru ca ii va trebui timp sa se raceasca.
Punem intr-o cratita zaharul, cacao si faina, apoi amestecam bine pentru a desface toti bulgarasii. Dupa acest pas, adaugam treptat laptele amestecand energic pentru a nu se forma cocoloase.
Dupa ce am turnat laptele, dam drumu la foc mediu si amestecam continu pana se ingroasa si se formeaza crema. Lasam pe foc inca 2-3 minute dupa ce incepe sa clocoteasca. Nu ne indepartam pentru a evita lipirea.
Cand crema este fiarta, inchidem focul si adaugam esenta de rom. Amestecam, apoi incorporam treptat si untul. La final, adaugam nuca. Amestecam totul si avem gata o super crema delicioasa. Punem o folie deasupra si lasam sa se raceasca complet. Cantitatea aceasta de crema ajunge pentru 2 ture de biscuiti.
Numai bine, pana se raceste crema, ne apucam de biscuitii faguri.
Punem intr-un bol ouale, peste ele adaugam zaharul, sarea si zaharul vanilat. Batem cu un tel pana se dizolva zaharul, deci aproximativ 2-3 minute. Adaugam apoi treptat uleiul, amestecand in continuare. Dupa ulei, incorporam faina pe care o adaugam treptat.
Textura finala trebuie sa fie ca o plastilina moale. Verificati daca puteti forma bile. Lasam aluatul sa se odihneasca pentru aproximativ 15 minute, suficient cat sa strangem lucrurile din jurul nostru.
Dupa 15 minute, daca nu avem ajutoare, formam bilutele inainte de a ne apuca de copt. E cel mai simplu si usor asa. Eu am forma clasica de faguri, asa ca voi pune la copt cate 6 odata si vreau sa nu se prinda unele de altele, asa ca bilutele mele au 1,5cm diametru.
Inainte de a incinge forma, o ungem cu pensula inmuiata in ulei. Punem pe foc mic spre mediu si o lasam sa se incinga. O deschidem si asezam bilutele la distanta unele de altele. In timp ce le asezam, partea care sta pe flacara este mai incinsa, asa ca dupa ce inchidem forma, mai lasam doar pentru 10 secunde.
Intoarcem pe cealalta parte si aici mai dureaza putin mai mult, aproximativ 20-25 de secunde.
Le scoatem pe o farfurie si repetam pana terminam tot aluatul.
Cat de frumos miroase si cat de fragede au iesit. Daca avem totul pregatit, ne miscam foarte repede. Ele sunt foarte fragede acum calde, dar dupa racire se vor intari. Pot fi facute si dupa o zi pe alta.
Cand avem crema rece, trecem la umplut. Potrivim biscuitii dupa marime si punem crema. Inaltimea cremei ar trebui sa fie cam cat inaltimea unui biscuite.
Se depoziteaza in pungi sau in cutii de plastic bine inchise, iar de a doua zi se topesc in gura, pur si simplu. Sunt un adevarat deliciu si se mentin fragede si moi, chiar mai bine de o saptamana la rece. Desi am mai incercat in timp si alte retete, aceasta este cea mai buna din toate.
Spor la treaba si pofta buna dragilor!