Macroul marinat face parte din preferatele noastre Daca si voua va place pestele,va recomand aceasta reteta buna in orice ocazie. Cantitatile sunt la alegerea fiecaruia,eu va dau reteta exacta la cantitatile mele.
Ingrediente:
- 1 kg de macrou decongelat, curatat si bine spalat
- 1 morcov maricel, curatat si spalat
- 1 ceapa mare sau 2 mai mici
- 1 lamaie mare sau 2 mai mici
- 4-5 frunze dafin
- 2 lingurite sare
- 1 lingura boabe mustar
- 1 lingura boabe piper
- 10 boabe ienibahar
- 1 litru apa rece
- 200 ml otet de 9°
- 100 ml ulei de floarea soarelui
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de peste. Dupa ce-l curatam indepartandu-i capul si coada si spalam bine, il taiem felii de aproximativ 3 cm grosime, cam de 2 degete asa. Punem bucatile in cratita unde vom fierbe aceasta reteta.
Morcovul il taiem in felii subtiri, iar la final il punem peste peste.
Lamaia bine spalata dupa ce am lasat-o peste noapte in apa cu bicarbonat, o taiem intai in doua apoi in feliute mai mici. O punem si pe aceasta in cratita.
Apoi ne ocupam de ceapa: o taiem in doua apoi julien, si o adaugam peste celelalte in cratita.
Acum adaugam si restul de condimente: ienibaharul, boabele de piper, boabele de mustar, frunzele de dafin, sarea, iar la final turnam lichidele: apa, otetul si uleiul. Nivelul de lichid trebuie sa fie la nivelul superior al bucatilor din cratita.
Acoperim cu un capac si mergem cu cratita pe foc mic pentru 2 ore si jumatate sau chiar 3 ore. Nu se amesteca in cratita deloc doar se scutura ocazional.
Se curata spuma atunci cand se formeaza. Nu va speriati de timpul indelungat de fierbere pentru ca pusa direct pe foc mic, abia dupa vreo ora si jumatate ajunge la punctul de fierbere. Prin fierbere indelungata in apa cu otet, oasele pestelui se macereaza si devin comestibile ca la sardelele in ulei sau orice peste la conserva, asta e motivul fierberii la foc mic.
Dupa aproximativ 3 ore dam cratita deoparte si lasam sa se racoreasca. Apoi punem in caserole, cu grija, bucatile de peste insotite si de restul, chiar si lichid. Se pastreaza la frigider peste 2 saptamani, fara grija.
Daca dorim sa consevam, fie bagam caserola asa in congelator si o scoatem la nevoie, fie punem in borcane sterilizate pe care fierbem in baie de apa pentru 15-20 minute si astfel rezisa si peste un an!
Cand am facut príma oara marinata asta, am fost reticenta privitor la timp… fara nici o grija lasati-l la foc mic 3 ore! E o bunatate si bucatile de peste raman intacte! iar gustul este senzational.
Deci, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!