Astazi vom pregati o marmelada cum n-am mai facut de ani buni. Marmelada de-aia pe care o putem taia cu cutitul facuta din cele mai aromate fructe ale toamnei: gutui. Nu se face greu deloc si mie mi se pare cea mai gustoasa din toate.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Avem nevoie de gutui bine coapte. Eu am aici aproximativ 3kg dar este importanta greutatea dupa curatare. Le spalam bine de puf. Cele cu coaja frumoasa, sanatoasa nu le vom curate de coaja. Doar pe cele patate le vom curate. Ne mai trebuie zeama de la o lamaie.

Intr-un castron mare cu apa rece punem zeama de lamiae, apoi taiem gutuile in sferturi si curatam mijlocul cu tot cu partea dura. Curatam toate partile negre si pastram doar pe cele sanatoase si cu o culoare frumoasa. Le taiem in feliute subtiri.

Dupa ce le-am taiat pe toate le spalam sub jet de apa si le cantarim. Punem bucatile intr-o cratita cu gura larga. Am obtinut 2200g de bucatele sanatoase.

Ne mai trebuie si zahar: jumatatea cantitatii de gutui adica 1 kg si 1-2 plicuri de zahar vanilat.

 Turnam peste gutui 250 ml (o cana) cu apa rece si mergem cu cratita pe foc. Lasam focul la mare pana da in clocot apoi il dam la mic si lasam sa fiarba pentru 25-30 minute sau pana se patrund bine gutuile. Amestecam de mai multe ori pentru a se fierbe toate bucatile.

Dupa jumatate de ora gutuile sunt bine patrunse si lichidul s-a evaporate complet. Dam cratita deoparte si trensformam totul intr-o pasta foarte fina. Fie folosim un blender vertical sau trecem printr-o sita. la final trebuie sa avem o pasta fina, fina. Avem rabdare si blendam pentru cateva minute bune. Adaugam zaharul si blendam pana suntem multumiti. Punem si zaharul vanilat.

Acum trebuie sa fierbem marmelada. Putem sa o fierbem pe foc dar trebuie sa amestecam foarte des in ea pentru a evita lipirea, asa ca cea mai usoara variant este sa o fiarbem in cuptor. Asa nu exista riscul sa se lipeasca deloc. O fierbem timp de o ora si jumatate la 200°C. Amestecam doar de 2-3 ori pentru a evalua consistenta si culoarea. E cel mai usor asa.

Cat fierbe marmelada putem framanta un aluat pentru pane sau putem baga la spalat, nu exista niciun risc. Este gata cand vedeti ca formeaza gramajoare. Dupa o ora si jumatate o scoatem din cuptor.

Aducem borcane si capace sterilizate in prealabil. Pentru detalii complete pentru una din variantele corecte de sterilizare dati click aici.

Punem marmelada fierbinte in borcane. Am umplut un borcan de 800g si 2 de 370g si a mai pus restul intr-o tavita pe care dupa racier o voi felia. Borcanele le acoperim si le lasam sa se raceasca in voie pana a 2-a zi, iar tavita, dupa racier, o vom baga la frigider.

A 2-a zi ducem borcanele in camara si taiem in felii marmelada din tavita. O degustam si o savuram cu bucurie! Este aromata, delicoasa! Este perfecta pe paine cu unt sau in prajiturile cu foi.

Incercati-o cu incredere! Merita!

Spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest