Ingrediente:
- 300ml apă caldă
- 500g făină
- 2 linguri ulei
- 7g drojdie uscată (25g proaspătă)
- 2 lingurițe zahăr
- 1 linguriță sare
- 500ml apă
- 150g mălai
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de mamaliga. Punem o craticioara pe foc mediu si adaugam apa, adica cele 500ml. Cand apa s-a incalzit, dara inca nu clocoteste, punem malaiul si amestecam. Apa nefiind clocotita, nu se formeaza cocoloase. Lasam sa fiarba pentru 3-4 minute amestecand constant.
Bunica mea de obicei prefacea mamaloga ramasa rece, o curata de coaja si o repunea la fiert cu putina apa. Nu punem malaiul nefiert in aluat pentru ca ne dorim sa obtinem cea mai pufoasa si gustoasa paine. Daca amestecam direct uscate ambele tipuri de faina, painea va iesii mai uscata, dar este gustoasa si asa.
Cand mamaliga este fiarta, o lasam deoparte sa se raceasca.
Intre timp punem intr-un vas incapator apa calda (cele 300ml), in care adaugam zaharul si drojdia. Amestecam pentru cateva secunde, apoi adaugam 5-6 linguri din faina si amestecam din nou energic pentru un minut. Acesta este prefermentul sau Maiaua in care acum deja formam glutenul care va da pufosenie painii. Acoperim vasul cu folie alimentara si lasam la crescut pentru 30 de minute.
Dupa jumatate de ora, drojdia s-a activat, Maiaua a crescut, si acesta este semnul ca si painea va creste mare si frumoasa. Adaugam peste Maia mamaliga fiarta, nu fierbinte, apoi adaugam restul de faina si sarea. Acum framantam ca la oricare paine, macar 5 minute. Lovim in mod repetat aluatul de masa, iar spre final adaugam si uleiul. Cand textura aluatului s-a schimbat si a devenit elastica, punem aluatul in vasul uns cu putin ulei. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit pentru aproximativ o ora sau pana cand isi va dubla volumul.
Eu voi coace painea intr-o forma de tarta pentru ca o vreau rotunda, dar se poate coace in orice forma va doriti. Cu cat painea va fi inalta cu atat timpul de coacere va fi mai mare. Tapetam cu hartie de copt pentru ca este mult mai simplu, dar putem unge cu ulei si sa pudram cu faina.
Cand aluatul si-a dublat volumul, il punem pe masa presarata cu faina. Il taiem in 2 bucati egale, luam una dintre bucati si o rulam formand un sul lung. Procedam la fel si cu cea de-a doua bucata. La final impletim cele doua suluri, apoi rasucim totul in forma de melc si transferam in tava pentru copt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut pentru minim 30 de minute.
Dupa jumatate de ora, uitati ce frumos a crescut. Daca dorim sa avem la final o fata frumoasa colorata, ungem cu galbenus de ou. Acum painea va merge la cuptor pentru 35-40 de minute la 170°C pentru ca nu este foarte inalta.
Si dupa 35 de minute o scoatem din tava si o lasam sa se raceasca pe un gratar.
Este aurie si este foarte foarte pufoasa si clar extrem de gustoasa. Se mentine asa pana la 3-4 zile.
Sa va fie cu folos!