Astazi pregatim un alt fel de paine de casa, de data aceasta fara drojdie – Lipii Naan. Se fac foarte rapid pentru ca nu mai avem nevoie de dospire. Desi ca origine este Indiana, merge perfect si la noi.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Veti vedea cat de usor si cat de rapid se fac.

Punem intr-un vas incapator apa calda, iar peste ea adaugam iaurtul, sarea si amestecam pentru cateva secunde.Apoi adaugam faina peste care am pus bicarbonatul nestins. Acizii lactici din iaurt vor reactiona cu bicarbonatul in timpul framantarii si al coacerii. Framantam pentru aproximativ 5 minute.

La final adaugam si uleiul. Framantam pana aluatul a devenit usor elastic. Il acoperim cu un prosop si il lasam la odihnit pentru 30 de minute.

Dupa jumatate de ora presaram faina pe masa, punem aluatul si il taiem in 2. Apoi rulam una dintre bucati intr-un sul si il impartim in 5 bucati egale. Procedam la fel si cu cea de-a doua bucata. Astfel obtinem 10 bucati. Le tranformam pe toate in bile. La final le acoperim cu un prosop sa nu se usuce.

Acum luam pe rand fiecare bila si o intindem cu sucitorul in forma rotunda sau ovala intr-un strat de aproximativ 0,5 cm grosime. Acum turtele noastre pot fi coapte pe plita sau intr-o tigaie pe aragaz.

Punem tigaia pe foc mediu si o lasam sa se incalzeasca. Punem turte cate incap si le lasam pentru aproximativ 1 minut pe prima parte. Apoi le intoarcem. In timp ce se coc ele se umfla. Le intoarcem de mai multe ori. Coacerea poate dura intre 3 si 5 minute, in functie de grosime. Cand sunt gata, le scoatem si punem la copt alt rand.

Si am obtinut 10 lipii foarte gustoase pe care le putem consuma in loc de paine, asa ca atare sau le putem aromatiza.

Cum le aromatizam? Foarte simplu! Topim aproximativ 100g de unt, in care adaugam frunze de patrunjel verde tocate foarte marunt. Mai putem pune si 2 catei de usturoi trecuti prin presa. Amestecam bine, apoi ungem fiecare lipie pe ambele parti.

Ies niste minunatii si sunt perfecta si cu mancarea noastra romaneasca cu tot soiul de tocanite, cu ciorbe si chiar cu salata. Sunt delicioase si cu sunca cu ceapa.

Sa va fie cu folos!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest