Astazi pregatim un desert spectaculos si foarte usor de facut – Rulada cu foaie de napolitana si crema – este o rulada rapida, super buna si de mare efect. Am mancat o astfel de rulada la o aniversare si m-a convins instant sa incerc si eu o variant. Am fost extreme de incantata de rezultat.
Ingrediente pentru prima crema:
- un pachet de foi dreptunghiulare de napolitana. Pachetul meu are 20/30 cm
- 400 g biscuiti simpli
- 200 g zahar
- 275 ml apa
- 100 g cicolata neagra, facultativ
Ingrediente pentru cea de a doua crema:
- 200 g lapte praf
- 100 g fulgi nuca cocos
- 150 g zahar
- 5 linguri apa rece
- 200 g unt cu peste 80% grasime, la temperatura camerei
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Prima data ne ocupam de prima crema care se face foarte rapid. Intai maruntim biscuitii. I putem marunti cu ajutorul unui toker sau presandu-i cu sucitorul. Oricare varianta este buna, dar cu toker-ul este doar mai rapid.
Cand avem biscuitii maruntiti,ii lasam deoparte si trecem la aragaz. Punem pe foc mediu o craticioara in care adaugam zaharul si-l lasam sa se caramelizeze. Avem grija sa nu ardem zaharul. Cand capata o culoare frumoasa, bruna adaugam apa cu grija. Lasam pe foc si amestecam pana se dizolva complet zaharul Cand acesta s-a dizolvat, inchidem focul si adaugam ciocolata. Ametecam pana se dizolva complet si aceasta. Apoi turnam tot acest amestec fierbinte peste biscuitii maruntiti. Amestecam totul si gata prima crema.
Asezam pe masa un prosop umed (il udam bine, bine apoi il stoarcem). Asezam foi de napolitana pe prosopul umed si intindem imediat crema calda de biscuiti. O intindem rapid in strat subtire pe toata suprafata. Mie mi-a ajuns crema pentru 7 astfel de foi. Dupa ce am intins primul strat de crema, trecem din nou la aragaz pt cea de-a 2-a.
Punem intr-o craticioara pe foc mediu zaharul si cele 5 linguri de apa. Amestecam si lasam pe foc pana se dizolva zaharul si se formeaza un sirop.Cand zaharul s-a dizolvat, adaugam untul si-l lasam si pe acesta sa se topeasca. Dupa ce s-a topit untul, adaugam fulgii de cocos si laptele praf. Amestecam bine bine si gata dragilor si cea de-a 2-a crema. Putem adauga acum si cateva picaturi de esenta de migdale.
Acum intindem peste crema de biscuit un strat la fel de subtire cu crema de cocos. Deoaece foile au fost asezate pe prosop umed iar prima crema (care nu este pe baza de unt) am intins-o calda, foile de napolitana s-au inmuiat si pot fi rulate cu usurinta. Le rulam foate usor, strans. Vom obtine un rulou cu diametrul de 4-5 cm. Procedam la fel cu toate foile pentru care ne-a ajuns crema.
Eu am experimentat si la ultimile 3 foi am pus invers. Intai crema alba apoi pe cea de biscuiti. M-am grabit putin si n-am reumezit prosopul, crema alba era deja doar calduta, iar baza ei este untul si nu apa ca la crema de biscuiti. Asa ca foaia de napolitana nu s-a mai inmuiat la fel de bine si s-a crapat putin cand am rulat-o. Am filmat si aceasta etapa doar pentru a va arata cum sa evitati acest discomfort.
La final invelim toate ruladele in folie alimentara si le bagam la frigider pentru minim 2-3 ore, de preferat peste noapte.
A 2–a zi taiem rondele de aproximativ 2cm grosime si obtinem astfel o gramada de prajiturele aspectuase si extreme de gustoase. Se fac rapid si foarte usor, nu sunt scumpe si pot sta la loc de cinste pe mesele de sarbatoarea
Deci spor la treaba si pofta buna dragilor. Va pupa Claudia!