Astazi invatam cum sa pregatim aripioare de pui intr-o friteuza cu aer cald. Fara indoiala o bucurie pentru cei care au refuzat sa le abandoneze pentru prajire. Datorita tehnologiei friteuzelor cu aer cald, acum le putem gati folosind pana la 85% mai putin ulei, cu doar o lingurita.
Ingrediente:
- Aripioare: eu am aici aprox 750g, adica 7 aripioare
- 1 lingurita si jumatate de boia de ardei afumata
- 1 lingurita usturoi granulat
- 1 lingurita de fulgi de ceapa
- 1 lingurita de pulbere de oregano
- ½ lingurita praf de chili
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita piper
- aproximativ o lingurita de ulei
Reteta pas cu pas:
Foarte usor daca avem un astfel de spray de la Cosori, pe care-l umplem cu ulei de masline sau de floarea soarelui. Nu e obligatoriu pentru reteta sa avem pulverizator, este doar mai simplu.
Cum procedam?
Intai amestecam condimentele. Punem intr-un castronel: sarea, piperul, oregano, fulgii de ceapa, pudra de usturoi, boiaua de ardei afumata si chilli. Le amesteecam bine bine si gata. A durat maxim un minut aceasata etapa. Vad ca am putin cam mult amestec dar nu este nicio problema, ce ramane putem pune intr-un borcanel si avem gata amestecul pentru alta tura de aripioare sau pentru cartofi prajiti.
Punem aripioarele intr-un vas una langa alta si presaram cu generozitate din amestecul de condimente. Le intoarcem si presaram si pe aceasta parte. Apoi le masam usor acoperindu-le complet. Nici aceasta etapa n-a durat mai mult de un minut. Acum le pulverizam cu putin ulei, pe ambele parti. Daca n-avem spray cu ulei, turnam in fir cate o jumatate de lingurita pe fiecare parte. Apoi le amestecamm din nou bine bine pentru a lua fiecare aripiora un strat subtire de ulei. Si gata cu pregatirea. In 3 minute le avem pregatite.
Acum trecem la friteoza Cosori :
Apasam butonul de pornire. Vedem pe display toate programele presetate, 11 la numar: pui, porc sau vita, fructe de mare, cartofi, legume, radacinoase, paine si deseret. Inainte de a gati orice aliment trebuie sa preincalzim mini cuptorul. pentru asta avem o presetare si apasam butonul. Ne arata 205°C pentru 5 minute. Eu micsorez putin temperature de preincalzire, apasand pe minus pana la 195°C apoi pe butonul start (sau play). Durand 5 minute preincalzire, avem timp sufficient sa pregatim condimentele si sa condimentam aripioarele. Asfel economisim timp.
Cand se termina cele 5 minute, Cosori scoate un sunet, un beep, si ne anunta ca este gata pentru gatit. Scoatem cuva fierbinte si asezam aripiorele una langa alta. Impingem cuva la loc si setam temperature si timpul de gatire: apasam pe presetarea pui. Ne arata 195°C, 25 minute. Este perfect pentru aripioare asa ca apasam butonul start si luam aminte ca la jumatatea timpului trebuie sa le intoarcem.
Acum avem 2 variante:
- Asa cum face eu astazi, stam cu ochii pe aparat si cand timpul ajunge la 13 min, scoatem cuva si le intoarcem. Impingem cuva la loc si aparatul isi continua singur programul.
- O alta variant ar fi ca la inceput sa modificam timpul intai pentru doar 12 minute. Si la sfarsitul acestui timp aparatul bipaie si ne anunta ca e momentul sa le intoarcem. Apoi trebuie sa setam din nou la timp, 13 minute.
Alegeti voi variant care va convine.
Ce constatam? Nu scoate fum deloc, emana foarte putina caldura comparative cu cuptorul classic si se simte doar o aroma de pui la cuptor. Aparatul este destul de silentios, zgomotul pe care-l scoate in timpul functionarii nu este deranjant.
Si dupa trecerea celor 25 de minute am obtinut niste minunatii de aripioare! Arata sensational si miroasee foarte foarte bine. Abia asept sa le savuram pe indelete.
Cat timp s-au facut aripioarele putem pregati si cartofi pentru gatit. Avem cuptorul deja cald de la aripioare asa ca trecem peste preincalzire si vom termina mai rapid! Daca vreti sa vedeti cum am pregatit cartofii, dati click.
Astfel gatite cu doar o lingurita de ulei au exact acelasi gust, textura, aspect ca cele prajite in baie de ulei. Sanatoase si extreme de gustoase. Ce ne putem dori mai mult?
Deci, Luati-va Cosori, spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pup Claudia!