Astazi pregatim un incredibil desert, facem chec cu lamaie. Este atat de pufos si aromat incat pot spune ca este checul meu preferat! Se face usor si combinatia de gusturi este incredibila, pe bune! Nu ne trebuie cantar, veti vedea.
Ingrediente pentru aluat:
- 2 pahare faina
- 1 pahar amidon alimentar (din porumb am eu aici)
- 1 pahar zahar
- 1 pahar iaurt
- 1 pahar ulei
- 4 oua
- 1 lamaie de la care vom folosi atat zeama cat si coaja
- 1 plic zahar vanilat
- 10g praf copt
- un praf de sare
Reteta pas cu pas:
Intai separam albusurile de galbenusuri. Dam deoparte galbenusurile si ne ocupam prima data de albusuri. Cu ajutorul unui mixer le mixam doar pe ele pentru aproximativ 2 minute pana se spumeaza bine. Apoi adaugam treptat zaharul, in 3 transe. mixand dupa fiecare tura cate 1 minut.
Dupa 5 minute obtinem o spuma fina si ferma. Nu se misca deloc cand intoarcem bolul. Acum este momentul sa dam drumul la cuptor si sa-l fixam la 180°C.
Dam spuma de albusuri deoparte si ne ocupam de galbenusuri. Punem peste ele sarea si le amestecam energic, apoi adaugam treptat uleiul amestecand in continuare.
Dupa ce am terminat cu uleiul adaugam zaharul vanilat, coaja de lamaie si iaurtul. Amestecam energic cu un tel pana se formeaza o emulsie omogena. La final adaugan zeama de la lamaie, toata, si amestecam cu totul.
Acum luam amestecul de galbenusuri si-l adaugam treptat peste spuma de albusuri, amestecand usor de jos in sus, straduindu-ne sa pastram cat mai multe bule de aer in amestec.
La final adaugam pulberile trecute prin sita: cele 2 pahare de faina, praful de copt si paharul de amidon alimentar. Le adaugam tot treptat, amestecand la fel de usor, pana obtinem un aluat fara bulgari de faina. Aluatul este suficient pentru 2 tavi clasice de chec dar eu voi folosi astazi forma aceasta Guguluf, pentru ca imi place mult aspectul final. In orice tip ce forma am coace, ungem cu ulei si pudram cu faina atat fundul tavii cat si peretii sau folosim hartie de copt.
Turnam aluatul in tava, uniformizam la suprafata si mergem cu tava la cuptor pentru 40-50 minute la 180°C sau mai bine zis pana trece testul scobitorii.
Cand este gata, testam cu scobitoarea apoi rasturnam checul si-l lasam sa se raceasca. Intre timp putem pregati o glazura de lamaie.
Ne trebuie 100ml lichid cu zeama de lamaie si 100 g zahar tos. Stoarcem lamaia si completam cu apa pana la 100ml.
Punem o craticioara pe foc mare in care adaugam lichidul cu zeama de lamaie si zaharul si lasam sa fiarba pe foc mare pentru aproximativ 5 minute, pana se leaga siropul. Se vede in craticioara ca bulele sunt acum mari, semn ca siropul s-a legat. Dam deoparte si amestecam energic pana-si schimba culoarea, se albeste si se ingroasa.
Turnam glazura calda pe toata suprafata checului si lasam sa se raceasca complet inainte de a-l taia. Este atat de fraged incat nu va puteti imagina, iar gustul este incredibil de bun.
Glazura acrisoara completeaza gustul perfec, fin al checului cu aroma intensa de lamaie. Este clar, fara umba de indoiala, cea mai buna reteta de chec din cate am incercat.
Spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!