Astazi pregatim o reteta de faguri moi, pufosi si gustosi Fagurii, turnati cu lingurita, sunt usor de facut si avem nevoie doar de cateva ingrediente pentru a ne incanta papilele gustative cu un desert din copilarie. Este si desertul copilariei voastre?
Pentru biscuiti ne trebuie:
- 5 oua
- 10 linguri cu varf faina (350g)
- 10 linguri lapte dulce (120g cantarit)
- 10 linguri ulei (70 g cantarit)
- 100g zahar (eu am folosit cu aroma de vanilie)
- 10g praf copt
- ½ lingurita sare
Pentru crema avem nevoie de:
- 500 ml lapte dulce
- 50g amidon alimentar (100 g faina)
- 100g zahar (cu aroma de vanilie am folosit eu)
- 100g nuca maruntita
- 100g unt
- 2 linguri cacao (30 g)
- 2 linguri esenta rom
Reteta pas cu pas:
Veti vdea ce simplu este!
Pregatim aluatul:
Punem intr-un castron ouale la temperatura camerei peste care adaugam sarea si zaharul. Batem cu un tel bine, bine pentru aproximativ un minut. Apoi adaugam treptat uleiul, batand in continuare. Procedam la fel si cu laptele. Daca dorim mai aromat, adaugam o lingura de esenta de vanilie. Amestecam bine apoi adaugam faina treptat si praful de copt pe care le incorporam in amestec. Adaugam faina treptat pentru ca depinde mult si de marimea oualor. Aluatul final trebuie sa fie ca cel de chec.
La celebra reteta a soacrei mele (pe care o gasiti aici in dreapa sus) intra mai multa faina pentru ca trebuie sa formam bilute dar la aceasta de azi, le vom turna cu lingurita. Cand este gata, il lasam deoparte sa se odihneasca cat timp facem crema.
Pentru crema, punem intr-o craticoara amidonul, zaharul si cacao apoi le amestecam bine pentru a desface toti bulgarasii. Acum adaugam laptele treptat amestecand energic pana cand pulberile sun incorporate complet. Apoi mergem cu cratita pe foc mediu si fierbem crema.
Amestecam continuu pana cand se ingroasa. Dupa ce da in clocot , mai lasam pe foc inca aproximativ 3 minute, amestecand in continuare. Acum este momentul sa adaugam esenta de rom si untul. Cand este gata, dam deoparte, adaugam nuca si o incorporam, apoi acoperim la supragata cu folie alimentara pentru a evita formarea crustei. O bagam la frigider sa se racesca complet.
Intre timp ne apucam sa coacem biscuitii faguri. Punem forma pe ochiul mic cu flacara la minim si o incingem bine pe ambele parti Astfel de forme se gasesc la cei care vand ceaune si oale turnate, prin piete sau targuri. Pot fi gasite si online.
Pentru inceput, la primele ture, este indicat (macar prima data) sa ungem forma cu un strat subtire de ulei. Apoi luam cu o lingurita aluat, si ajutandu-ne de alta lingurita, punem in forma 2 gramajoare. Inchidem forma, o intoarcem si cocem pentru 1 minut. Apoi intoarcem si lasam si pe aceasta parte tot un minut.
Cu ochii pe ceas ii coc de fiecare data si ies perfecti. Continuam asa 2 cate 2 pentru 2 minute la fiecare tura pana terminam tot aluatul. La final am obtinut 64 bucati biscuiti de marime medie cu un diametru de aproximativ 4-5 cm.
Cat timp am copt biscuitii, crema s-a racit bine, asa ca o amestecam putin si trecem la asamblare. Acum luam câte doi faguri pufosi si ii lipim cu delicioasa cremă. Desi crema poate parea cam moale, va garantez ca este perfecta asa pentru ca biscuitii vor trage din umiditatea ei si vor rezulta faguri moi, pufoși și aromați.
Ei sunt grozavi si imediat, dar mult mai buni de a 2-a zi incolo. Sunt foarte pufosi si aromati! Se pastreaza foarte bine in cutii inchise ermetic. Vor fi moi chiar si dupa o saptamana.
Deci spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!