Astazi pregatim o delicatesa de casa, desi poate locuim la bloc si de obicei cumparam gata facuta de la magazin, sunca fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia. Este atat de frageda si aromata, incat este pacat sa nu o incercati. Se face rapid si se poate pastra multa vreme.

Ingrediente:

Reteta video aici:

Reteta pas cu pas:

Daca avem cumparate bucati de slanina groase, decupam cu un cutit exact pe linia care delimiteaza partea de sunca de restul, partea fara sorici o voi pune la topit si voi obtine untura si jumeri. Gasiti modul de preparare daca dati click aici.

Fiind cumparate de la piata si soriciul nefiind bine copt, eu il mai parlesc putin cu arzatorul de la gratar, apoi spal bine bucatile, razuind energic cu un cutit.

Punem bucatile de slanina in oala cu zama de varza, adaugam boabele de piper, frunzele de dafin si 3 catei de usturoi taiati in 2. Punem cratita pe foc pentru 15-30 de minute, in functie de grosimea bucatilor.

Lasam sa fiarba la foc mediu si dupa 10-15 minute, bucatile subtiri sunt deja patrunse. Furculita intra cu usurinta, asa ca le scoatem si continuam sa fierbem bucatile de gusa inca 15-20 de minute.

Bucatile subtiri s-au crubat, asa ca le lasam sa se raceasca complet intre 2 funduri de bucatarie, doar daca le dorim plate.

Cand s-au patruns, scoatem si bucatile groase. Le lasam pe toate sa se raceasca.

Intre timp pregatim o pasta de usturoi. Trecem prin presa usturoiul, adaugam sarea si uleiul, apoi amestecam energic pana se formeaza ca o maioneza groasa.

Cand bucatile toate sunt reci, le acoperim pe toate partile cu pasta de usturoi. Le lasam la temperatura camerei pentru 1-2 ore, chiar si peste napte la frigider. Suncile se infuzeaza cu aroma de usturoi si vor capata un gust fantastic.

Dupa minim o ora, curatam usturoiul de pe toate bucatile, pe toate partile.

Acum a mai ramas sa le acoperim cu boia. Luam fiecare bucata, o acoperim pe toate partile cu un strat generos si gata. Putem trece direct la savurat.

Se pot pune in pungi la congelator si se scor la nevoie. Se pastreaza perfect si oricand ne putem bucura de o bata de sunca facuta de noi in casa, cu ingrediente simple si naturale. Abia astept sa sparg o ceapa rosie si sa savurez buna si frumoasa delicatesa.

Spor la treaba si pofta buna, dragilor!

Abonare

Tags:
Distribuie:
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest