Tochitura moldoveneasca ca in zona de sud a Moldovei, de acolo de unde ma trag eu, zau ca este tare buna. Nu stiu daca reteta de fata este una clasica, dar stiu sigur ca asa am mancat-o in zona Focsani-ului facuta in familie de mama soacra si tot asa la bunici, in copilarie, cand se taia porcul. Exista si varianta de tochitura cu organe (ficat si rinichi), sunt sigura ca iese ceva tare bun, dar prefer sa raman la varianta copilariei mele
Ingrediente
- 500g ceafa ce porc cu vraste de grasime
- 500g piept de porc, de asemenea in straturi de grasime si carne
- 500g pulpa de porc la care nu indepartam grasimea
- 500g carnati proaspeti de porc
- 250-300g afumatura, coasta afumata sau costita. Asta pentru un surplus de savoare
- 100g untura de porrc conservata de noi (se poate face si cu ulei daca n-avem untura)
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita piper
- 1 lingurita cimbru
- o capatana zdravana de usturoi
- 200-250ml vin alb de tara pe care am uitat sa-l pun in cadru la inceput (se poate si cu apa, dar e mai bun cu vin)
Reteta pas cu pas:
In ordinea in care le vom praji, le taiem in bucati potrivit de mari. Prima data vom praji bucatile cu mai multa grasime, asa ca prima data taiem pieptul de porc.
Dupa pieptul de porc taiem si ceafa. Coastele le punem si pe ele.
Acum trecem la gatit: punem pe foc mediu o cratita cu fundul cel mai gros; eu am mai nou o cratita din fonta emailata, o ador! Punem in ea untura si o lasam sa se topeasca/incinga. Cand untura este incinsa adaugam bucatile cu grasime: pieptul de porc si bucatile afumate.
Intre timp a venit sotul de la cumparaturi si a luat o bucata de costita afumata asa ca mai adaug cateva bucatele. Lasam sa se gateasca aproximativ 10 minuteute intorcandu-le pe toate partile.
Dupa cele 10 minuteute adaugam coastele si restul de bucati de pulpa, amestecam si lasam sa se gateasca in voie inca 15-20 minute amestecand ocazional.
Carnatii ii putem lasa intregi sau ii putem taia in bucati mai mici. Dupa cele 15 minute cand carnea toata este colorata, adaugam carnatii. Amestecam totul si lasam inca 10 minute sa se gateasca acoperit.
Dupa acest timp si dupa ce amestecam adaugam sarea, piperul, cimbrul si vinul. Lasam totul la foc mic spre mediu aproximativ 30 minute. Lucrurile foarte bune se obtin in timp, deci trebuie rabdare. Amestecam ocazional pentru a se gati bucatile toate uniform si egal.
Dupa inca vreo 30 minute, vedem ca lichidul s-a evaporat si carnea este patrunsa perfect, asa ca inchidem focul si adaugam usturouiul trecut prin presa. Amestecam cu totul si lasam acoperit cat facem mamaliga si ouale ochiuri.
Pentru mamaliguta punem pe foc 500 ml apa si lasam sa dea in clocot. Adaugan ½ lingurita sare si 200 g malai, treptat, in timp ce amestecam cu un tel. Lasam la foc mic sa fiarba in timp ce amestecam ocazional. Dupa aproximativ 10 minute mamaliguta este gata. Intre timp putem face si oua ochiuri.
Acum avem totul gata, asa ca punem frumos pe un platou si putem trece la masa! Este absolut delicioasa tochitura mai ales pentru faptul ca am folosit carne de porc crescut la tara, la curte.
Servim delicioasa tochitura moldoveneasca, calda, alaturi de o portie de mamaliguta peste care asezam un ou ochi, branza rasa si bineinteles muraturi. Doamne cat este de buna! In orice moment al anului o putem prepara, dar parca la Craciun iese cea mai gustoasa!