Mujdeiul de usturoi cu sos de roșii este un preparat ideal pentru grătar si nu numai. Așadar, dacă plănuiți să faceți un grătar în acest weekend, sau oricand in timpul anului, nu ezitati sa conservati un astfel de sos!
Ingrediente:
- 2,5 kg rosii bio, de la mama din gradina
- 500g usturoi bio, de la colegul sotului
- 250g ardei iuti din piata
- 2 linguri sare fara iod
- 1 lingurita piper macinat
- 1 lingurita cimbru
- 2-3 frunze dafin
Reteta pas cu pas:
Bun este sa avem deja pregatite borcane sau sticle sterilizate. Folosim intotdeuna capace noi. pentru detalii complete pentru una din variantele corecte de sterilizare dati click aici.
Dupa ce am spalat bine legumele si am curatat usturoiul, ne ocupam de ardeii iuti. Indepartam de la toti cotoarele, nervurile si samburii.
Acum putem trece rosiile prin separator si restul prin masina de toacat sau, cum voi face eu, tocam totul la robot. Gustul nu va fi influentat nicicum, indiferent ce variant alegeti. Indepartam cotoarele la rosii si le taiem in bucati. Adaugam proportional usturoi si ardei taiati in bucati. Blenduim pentru maxim un minut, obtinand astfel un sos omogen pe care il punem intr o cartita. Repetam pana terminamm ingredientele.
La final adaugam sarea, cimbrul, piperul si frunzele de dafin. Amestecam, mergem cu cratita pe foc si vom fierbe pe foc domol pana obtinem consistenta dorita. Eu am fiert ciar 30 de minute pentru ca rosiile mele micute n-au fost zemoase.
Cat fierbe sosul, eu voi incepe a pregati conserve din agurida. Este nemaipomenit de buna aceasta zeam la ciorbe. Varza, sarmalute! Sa o incercati! Reteta completa o gasiti daca dati click aici.
Cand suntem multumiti de consistenta sosului, amestecam si punem asa fierbinte in sticle sau borcane sterilizate in prelabil. Ne putem ajuta de o palnie.
Inainte de a infileta cu putere capacul, lovim cu putere recipientul de masa, pentru a elimina golurile de aer. Continuam pana punem tot sosul. Mie mi-au iesit 6 sticlute de 300 ml si inca jumatate pe care abia astept sa-l adaug la un ostropel imediat ce termin cu treba asta.
Acum, este sufficient sa acoperim cu un strat gros aceste sticle si sa lasam sa se raceasca in voie, inainte de a le duce in camara. Dar pentru ca eu stau la bloc si vara asta este torida, imi iau masuri de siguranta si le sterilizez. Le punem intr-o cratita pe fundul careia punem o carpa sau prosop si adaugam apa pana la minim ¾ din inaltimea lor. Mergem cu cratita pe foc mediu si fierbem pentru 20 de minute de la primul clocot.
Dupa aceea le acoperim cu un strat gros de prosoape sau patura si le lasam asa pentru minim 24 ore. Astfel stam fara nicio grija. Sigur vor rezista fara probleme cel putin un an de zile (ca mai mult nici nu apuca pentru ca este unul din preparatele preferate din camara).
Este genial la gust, doar usor iute si il putem folosi la fripturi, peste, la saramura, la gatit. Faceti va rog, macar cateva borcanele anul acesta si astept sa ma pomeniti apoi. Multumesc pentru reteta bun coleg al sotului meu.
Deci, spor la treaba si sa va fie cu folos dragilor! Va pupa Claudia!