Sunteti in cautarea unui fel de mancare satios si delicios? Daca există sarmale de post, de ce n-ar exista si varza a la Cluj de post? Se pregateste asa de usor, cu putine ingrediente, incat nu trebuie sa fii foarte priceput pentru a reusi o reteta foarte buna.
Ingrediente:
- 500g varza acra
- o ceasca de 200ml cu orez
- 3-4 linguri ulei
- 1 ardei
- 2 cepe de marime medie
- 1 morcov maricel
- un pahar de suc de rosii (facut tot de mine in casa. Reteta o gasiti daca dai click aici)
- 1 lingurita boia de ardei
- ½ lingurita cimbru
- ½ lingurita piper macinat
- 1 lingura de marar uscat
Reteta pas cu pas:
Ne trebuie varza acra (acum se gaseste in tot timpul anului si in magazinele de cartier sau supermarket-uri). Aceasta este pusa de mine la murat, in toamna trecuta doar fruzele. Este perfecta pentru a impaturi sarmalute. Modul de conservare il gasiti daca dati click aici.
Haideti sa ne apucam de treaba: Intai ne ocupam de varza.
Daca stim ca este foarte acra este bine sa o lasam in apa calduta macar vreo 2 ore, apoi sa o stoarcem bine. O taiem in fasii subtiri. Daca n-ati conservat inca varzaa in modul meu, va provoc sa incercati in orice moment al anului. Bunica mea punea la murat asa, frunze de varza separat de cea tocata, chiar si in toiul verii. Nu necesita vanturare si se pastreaza perfect. Incercati!
Dupa ce am terminat de taiat varza, o punem intr-un castronel, deoparte. Trecem acum la taiat in cuburi mici ceapa. Ceapa nu lipseste de la nici o mancare, pentru gustul sau puternic si aromat. Se poate taia si julien (solzisori) dar mie imi place mai mult asa, cubulete.
Dupa ce am tocat-o si pe ea, o punem intr-un castronel si trecem la ardei. Putem folosi de oricare tip: gras, capia, rosu, verde sau galben. Taiem intai in fasii subtiri apoi in cuburi.
Dupa ardei, dam si morcovil pe razatoare pe partea cu ochiuri mari.
Eu va trimit salutari si imbratisari de la Focsani! Voi de pe unde ma urmariti, harnicutilor? Astept raspunsurile voastre insotite de un like. Si daca vi se pare ca fac treaba buna pe aici: abonati-va! Nu va costa nimic!
Si gataa, avem totul pregatit asa ca trecem la gatit. Se mai poate adauga ciuperci tocate, soia granule sau char stafide, dar noua, asa simpla, ne place cel mai mult.
Punem pe foc mediu o tigaie in care adaugam uleiul. Cand acesta s-a incins, adaugam ceapa si o lasam sa se gateasca pentru doar 2-3 minute, doar pentru gustul foarte bun pe care-l da mancarii aceasta gatire a cepei, macar partial.
Cand ceapa a devenit sticloasa adaugam si restul legumelor maruntite. Amestecam si lasam sa se gateasca pentru 3-4 minute, pana se inmoaie putin.
Dupa acest timp adaugam ceasca de orez, cimbrul, piperul, boiaua, mararul uscat si mai lasam pe foc pentru 1-2 minute, timp in care amestecam constant. Apoi adaugam si sucul de rosii si mai gatim inca vreo 3-4 minute pana se leaga totul ca la umplutura pentru sarmale.
Cand este gata inchidem focul si lasam sa se racoreasca putin. Dam drumul la cuptor la 180°C. Aducem o cratita sau tava in care vom monta mancarea noastra.
Bun este sa fie echilibru intre cantitatea de varza tocata si umplutura pregatita. noi prefeam sa fie mai mult amestec cu orez decat mai multa varza. Asezam in tava, in straturi: un rand de varza, un rand din amestecul care este cald inca, iar varza, iar amestec, alternativ pana le terminam. Deasupra terminam cu un strat de varza. Adaugam si 2 cesti cu apa. Folosim exact masura cu care am masurat si orezul. Pana la final vom folosi pentru una de orez, 3 parti apa. Initial am adaugat doar 2 parti. Acoperim cu hartie de copt si apoi cu staniol si bagam la cuptor pentru aproximativ 70-80 minute.
Dupa prima jumatate de ora, scoatem tava din cuptor, indepartam hartia si mai adaugam o parte de apa. ultima. Bagam din nou la cuptor, de data asta neacoperit pana se gateste bine totul, inca aproape o ora, depinde de cuprorul fiecaruia.
Si gata dragilor! Miroase atata de bine ca nu va puteti imagina. Rece, se poate taia un forma patrata, dreptunghiulara si apoi incalzita asa, la microunde. Calda, nu-si pastreaza forma dar mirosul si gustul este de senzatie. Mamaliguta este pe foc asaca scotem si ardei pusi din toamna la bidonase. Ia sa vedem cum s-au pastrat in camara. Excelent si cu acestia. Gasiti modul de conservare dand click aici.
Cam asta-i tot. Desi am zis ca este de post, se poate prepara si cu alte prilejuri, caz in care puteti sa turnati peste ea (ea fiind varza à la Cluj) o porţie generoasa de smantana. Cu mamaliguta si cu ardei iutee.. o bunatate, nu alta!
Dece sa gatim doar mancare cand putem gati mancare cu savoare? Si atat de simplu! E delicioasa si rece!
Asa ca: Spor la treaba si pofta buna dragilor! va pupa Claudia!