Va recomand sa incercati o reteta de chifle, pufoase si facute in casa, cu mult mai gustoase decat cele cumparate. Totul rapid, ieftin si simplu! Eu prefer sa fac chiflele in casa, decat sa le cumpar din comert. Practic sunt painici mici care sunt perfecte si pentru senvisuri pentru scoala, gradinita sau seviciu. Daca vi se par o idee buna, haideti sa vedem de ce vem nevoie si cum vom proceda.
Ingrediente:
- 500g faina tip 650 sau 3 nule (000)
- 4 linguri ulei
- 1 lingura zahar
- 7g drojdie uscata (sau 25g drojdie proaspata)
- ½ lingurita sare
- 300ml apa calduta
Reteta pas cu pas:
Se procedeaza la fel ca la orice paine de casa.
Punem intr-un castron mai mare apa calduta, peste care adaugam zaharul si drojdia. Amesetecam pana se dizolva drojdia.
Dupa ce drojdia s-a dizolvat, adaugam faina si sarea. Incepem sa amestecam totul, la inceput cu o lingura, cat e aluatul moale, apoi dupa ce s-a ingrosat, cu mana.
Dupa ce am incorporat toata faina, framantam aluatul aproximativ 5 minute. Nu este nevoie de mai mult. Adaugam treptat si cele 4 linguri de ulei si lovim aluatul, repetat, de masa. Veti vedea ca dupa aceasta operatiune textura aluatului se schimba si devine fina si elastica. Atunci il strangem in forma de bila si-l punem in castronul uns cu ulei. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit pentru 45-60 de minute sau pana isi va dubla volumul. Timpul difera in functie de cat de cald este in bucatarie.
Si dupa aproximativ o ora, dupa ce aluatul si-a dublat volumul, imbrcam o forma rotunda cu hartie de copt. Pentru a o imbraca cu usurinta, trecem bucata de hartie de copt prin jet de apa pana se uda bine. Acum se va modela cu usurinta pe peretii formei. Se pot coace chiflele si in tava dreptunghiulara, dar mie imi plac mai mult asa in forma rorunda.
Dam forma deoparte, ungem masa cu ulei si rasturnam aluatul. Ii dam o forma de sul, apoi il portionam in 7-8 bucati aproximativ egale. Luam fiecare bucatica, si-i dam forma de bila, cu rabdare. Le asezam pe rand in forma pregatita, de jur imprejur si cu o bila pe mijloc. Acoperim cu un prosop si lasam din nou la crescut pentru 30 minute.
Este timpul sa dam si drumul la cuptor si sa-l fixam la 180°C.
Si dupa jumatate de ora uitati ce frumos au crescut,deja au prins forma unei flor. Punem peste 1 galbenus de ou, o lingura cu lapte dulce, amestecam bine si ungem painicile pe toata suprafata. Acum putem presara si seminte de susan, mac sau alte seminte care va plac. Bagam tava la cuptor la 180°C pentru 40-50 de minute sau pana cand capata o culoare frumoasa la suprafata.
Si dupa 3 sferturi de ora sunt gataa! Arata foarte bine si miroase a paine proaspata de casa. Dupa ce s-au racit sunt extrem de moi si pufoase. Arata apetisant, iar gustul este incredibil de bun!
De ce oare sa mai cumparam din comert cand arata asa bine si sunt atat de gustoase aceste chifle facute in casa? Si chiar nu se fac greu, nu? Floarea mea cu 7 chifle cantareste 8oog, asa ca avem painica pentru cateva zile bune.
Spaor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!