O data la 2-3 zile prepar paine de casa facuta in tigaie, pe aragaz. Nici macar painea coapta in cuptor nu iese atat de frageda, ca aceasta. Este preferata noastra! Chiar nu se merita sa cumperi paine din magazin, decat daca ai o urgenta si chiar nu te pricepi deloc la gatit. Nici nu va trebuie multa iscusinta pentru a face paine in casa. Daca inca n-ati facut, incepeti cu aceasta reteta!
Ingrediente:
- 500g faina (poate fi faina 000, faina 650 sau amestec de faina integrala cu una din celelalte)
- 4 linguri ulei
- 1 lingura zahar
- 7g drojdie uscata sau 25g drojdie proaspata
- ½ lingurita sare
- 300ml apa calda
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Veti vedea cat de usor se face o paine de casa, chiar si fara cuptor.
Intai hidratam drojdia. Punem intr-un castron apa calda, peste care adaugam zaharul si drojdia. Amestecam pana se dizolva complet. Apoi adaugam faina cernuta in prealabil si sarea. Amestecam cu o paleta apoi cu mana. Framantam doar 2-3 minute pana incorporam complet faina.
Adaugam si uleiul si mai framantam un minutel. Lovim in mod repetat aluatul de masa (de 20-30 ori) si veti vdea ca se schimba complet consistenta aluatului. Il strangem intr-o bila si-l punem in castronul uns cu ulei. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit pentru 45-60 de minute sau pana isi dubleza volumul (depinde de cat de cald e in bucatarie).
Dupa aproape o ora, aluatul a crescut frumos si atunci il rasturnam pe masa unsa cu ulei. Tragem de marginile spre mijloc formand o frumoasa bila. O tansferam in tigaia sau cratita in care vom coace painea. Tigaia mea are diametrul de 30 cm si inaltimea de 6 cm. Daca aveti tigaia mai mica, puteti imparti aluatul in 2 si coaceti 2 painici. Punem bila de aluat in tigaie si o aplatizam cu mainile. Acoperim cu un capac si mai lasam la dospit o data pentru inca 30 de minute.
Dupa o jumatate de ora ducem tigaia pe foc dupa ce am dat flacara la mic. Lasam sa se coaca acoperit pentru 15-20 minute, pe prima parte. Daca faceti 2 painici sunt suficiente 15 minute.
Dupa 20 minute indepartam capacul si intoarcem painea. Cel mai simplu este sa punem o foaie de hartie de copt deasupra apoi un platou si intoarcem cu totul! Nu e greu deloc. E chiar foarte usor. Scoatem tigaia si o punem alaturi. Acum pur si simplu transferam painea cu tot cu hartie de copt in tigaie, Vedeti ce usor a fost? Megem din nou pe foc mic pentru inca 15-20 minute.
Dupa acest timp painica noastra e gataa! Miroase nemaipomenit in toata casa. O lasam pe gratar sa se racoreasca apoi o vom taia si ne vom bucura de gustul fantastic de bun al painei de casa.
Painea este moale, rumena si coapta uniform. Daca veti folosi un capac fara gaura pentru aburi, coaja nu va fi crocanta. Miezul este putin mai umed decat la painea obisnuita si ramane proaspata chiar si a doua zi.
Painea cantareste aproximativ 800gr si are inaltimea de 5cm. Puteti framanta cantitate dubla sau tripla si coaceti o parte, iar restul il puneti in pungute unse cu ulei, la congelator. Astfel va usurati zilele urmatoare cand doar veti coace painicile dupa ce aluatul s-a dezghetat si a crescut frumos la temp camerei.
Pofta buna si spor la treaba dragilor!