Vreti sa pregatim niste fursecuri pentru invitatii nostri? Haideti sa-I surprindem cu niste piersici umplute si sa le trezim amintiri din copilarie, din vremea in care aceste fursecuri erau tare populare prin cofetarii. Pe langa faptul ca sunt foarte aspectuoase, chiar spectaculoase sunt extreme de fragede si foarte gustoase!
Ingrediente pentru coji:
- 800g faina
- 4 oua
- 250g zahar
- 200ml ulei
- 2 linguri esenta vanilie
- 10g praf de copt
- un praf sare
Ingrediente pentru crema:
- Firmiturile obtinute dupa ce scobim cojile
- 200g gem – poate fi caise, piersici sau de oericare va place
- 100g unt la temperatura camerei
- 100g nuca macinata
- 30g cacao
- 50g zahar pudra
- 2 linguri esenta de rom
Ingrediente suplimentare:
- - 100ml lapte
- - 100g zahăr
- - 2 colorant alimentar
Reteta video aici:
Reteta pas cu pas:
Intai ne ocupam de aluatul pentru coji:
Intai punem intr-un castron incapator ouale, zaharul si sarea si mixam 2-3 minute, timp in care ouale se spumeaza. Bineinteles ca putem face asta si cu un tel, cu mixerul e doar mai usor. Apoi adaugam treptat uleiul, mixand in continuare. Adaugam si esenta de vanilie. Mai mixam putin si gata cu mixerul. Punem peste faina cernuta praful de copt si o adaugam in amestec. Adaugam faina treptat, amestecand la inceput cu o lingura sau o paleta, iar spre final o incorporam cu mina. Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios, ca o plastilina. Nu insistam cu framantatul, doar incorporam faina.
Acum dam drumul la cuptor si-l fixam la 160°C. Apoi aducem o tava tapetata cu hartie de copt. Formam bilute de aproximativ 20 g fiecare, le aplatizam si le aliniem in tava. Facem bilutele cat mai egale daca ne dorim la final piersici foarte frumoase. Nu este obligatoriu sa le cantarim, dar asa mergem la sigur. Lasam putina distanta intre ele in tava.
Acesa este un aluat simplu de fursecuri care poate fi modelat nu numai asa, ci dupa cum va poate trece prin minte. Am o reteta de fursecuri frunzulite modelate cu lingurita la care am folosit alt aluat, dar si acesta este perfect! Dupa ce am umplut tava, o bagam la cuptor la 150-160°C pentru 20 minute. Cat se coace prima tava, continuam sa modelam pentru a 2-a tava pana terminam tot aluatul.
Dupa ce s-a copt prima tura le lasam doar vreo 5 minute sa se racoreasca putin si trecem la scobit. Ne ajutam de o lingurita si incet, cu rabdare, decupam fundul fursecului. Daca se sfarama vreunul, nu e tragedie, oricum vom folosi toate firmiturile obtinute la crema. Continuam pana decupam toate cojile.
Acum putem trece la prepararea cremei. Punem intr-un castron toate firmiturile pe care putem sa le maruntim cumva de pe acum sau punem peste ele, nuca maruntita, cacao si zaharul pudra – adica toate componentele uscate. Acum fie ca ne ajutam de un blender vertical sau doar de o lingura de lemn trebuie sa obtinem un amestec de bucatele cat mai mici. Apoi turnam peste pulberi gemul si untul moale si amestecam bine, bine totul. Nu uitam de esenta de rom. La final vom obtine o crema groasa, foarte gustoasa.
Trecem la pasul urmator: luam fiecare coaja si o umplem cu crema apoi lipim 2 cate 2 formand piersicile. Continuam astfel pana terminam toate cojile.
Acum, pentru a le da aspectul acela apetisant si spectaculos avem nevoie de 2 boluri cu cate 50 ml de lapte dulce pe care le vom colora si aproximativ 100g zahar tos. In primul castronel punem colorant alimentar rosu pana la nuanta care ne place. In cel de-al 2-lea castronel punem colorant galben sau verde. Apoi luam fiecare piersica si inmuiem jumatate in prima culoare, rasucim piersica si cealalta jumatate o inmuiem in cea de-a 2-a culoare. Apoi le imbracam intr-un strat generos de zahar. Daca va doriti zahar mai putin pe ele le putem lasa pentru 2-3 minute pe un servetel inainte de a le pudra.
Continuam astfel pana le terminam pe toate obtinand la final niste piersici spectaculoase. Le lasam la frigider si a 2-a zi ele vor fi foarte fragede deoarece cojile vor absorbi din umiditatea cremei.
Sincer, acum ceva ani in urma nu exista nunta sau botez sa nu troneze pe mese aceste piersici. Dac nu le-ati facut inca, incercati-le caci nu veti regret.
Spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!