Ești în căutarea unui desert care să îmbine gustul autentic și textura fină? Atunci ai nimerit unde trebuie! Astăzi îți voi arăta cum să prepari o prăjitură Boema de casă, la fel de bună ca cea din cofetărie. Este mai simplă decât pare, iar rezultatul este garantat să cucerească pe toată lumea.
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă
- 4 linguri făină (120 g)
- 1 lingură cacao (10 g)
- 5 linguri zahăr (100 g)
- 2 plicuri zahăr vanilat (sau Bourbon)
- Un praf de sare
Ingrediente pentru cremă de ciocolată:
- 150 g ciocolată neagră (50% cacao)
- 150 ml smântână pentru frișcă (30% grăsime)
- 1 fiolă esență de rom (sau 1 lingură rom alcoolic)
Ingrediente pentru glazură:
- 150 g ciocolată neagră (50% cacao)
- 150 ml smântână pentru frișcă
Ingrediente pentru sirop:
- 100 g zahăr
- 200 ml apă rece
- 1 fiolă esență de rom (sau 1 lingură rom alcoolic)
Ingrediente pentru frișcă:
- 250 g smântână pentru frișcă (30% grăsime)
- 150 g mascarpone
- 50 g zahăr pudră
Reteta pas cu pas:
Deși poate părea complicat, nu se face greu deloc. Veți vedea.
Întâi separăm albușurile de gălbenușuri. Avem grijă să nu scăpăm niciun strop de gălbenuș în albușuri, pentru că astfel nu se vor mai bate spumă așa cum ne dorim. Dacă scapă o cojiță de ou, umezim un deget în apă, atingem cojița și se va îndepărta ușor.
Să nu uităm să dăm drumul la cuptor la 170 de grade. Avem nevoie de cuptor preîncălzit pentru acest blat.
Întâi ne ocupăm de albușuri. Adăugăm praful de sare și mixăm pentru aproximativ 1 minut, până se spumează bine. Apoi începem să adăugăm treptat zahărul. Întâi punem zahărul vanilat (să nu uităm cumva de el) și mixăm iar 1 minut. Continuăm să adăugăm din zahăr doar 3 linguri din cele 5, mixând câte 1 minut după fiecare lingură adăugată. Important este să păstrăm din zahăr și pentru gălbenușuri.
Când am obținut o spumă fermă, dăm deoparte albușurile și trecem la gălbenușuri. Punem peste ele restul de zahăr și mixăm până se spumează bine și își vor dubla volumul. Când sunt gata, adăugăm spuma de gălbenușuri peste spuma de albușuri și încorporăm ușor, cu mișcări circulare, de jos în sus. Așa putem proceda la toate prăjiturile și astfel nu vom avea nevoie de praf de copt sau bicarbonat pentru a crește blatul de care avem nevoie. Rămâne destul aer în aluat, care va ajuta la creștere și pufosire.
Acum adăugăm restul de făină și cacao, amestecate și cernute treptat, amestecând ușor, cu mișcări circulare, de jos în sus, fără a insista mai mult decât este cazul. Doar până vedem că pulberile sunt încorporate complet. Păstrăm cât mai mult aer în aluat.
Când este gata, aducem o tavă (24/24 a mea) tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină și turnăm tot aluatul. Nivelăm frumos la suprafață și mergem cu tava la cuptor pentru 20 de minute la 170 de grade Celsius.
Testăm cu o scobitoare dacă este gata. Dacă scobitoarea este curată, atunci blatul este copt. Scoatem cu grijă blatul din tavă (eventual desprinzând de jur împrejur cu un cuțit) și lăsăm să se răcească complet.
Acum trecem la următoarele de care avem nevoie. Facem siropul cu care vom însiropa blatul. Punem pe foc mediu o crăticioară în care adăugăm zahărul și-l lăsăm să se caramelizeze. Să nu cumva să-l ardem, pentru că astfel va deveni amar.
Când a căpătat o culoare frumoasă, arămie, adăugăm apa și lăsăm pe foc mic până se dizolvă complet zahărul. Atunci închidem focul și adăugăm esența de rom sau romul. Îl lăsăm și pe acesta să se răcească complet. Nu însiropăm cu el nici măcar călduț.
Acum trecem la făcut crema și glazura, care au exact aceiași pași. Punem pe foc o crăticioară cu apă și, când apa clocotește, punem deasupra un castronel care să nu atingă apa. Adăugăm în castronel smântâna lichidă și amestecăm până se înfierbântă.
Când vedem că face bule deasupra, înseamnă că s-a înfierbântat suficient. Atunci închidem focul și adăugăm ciocolata tăiată în bucăți. Lăsăm așa pentru 3-4 minute, apoi amestecăm energic. Procedăm exact la fel atât pentru cremă, cât și pentru glazură.
Glazura va rămâne la temperatura camerei, iar crema, după răcire, va sta măcar 1 oră la frigider.
Acum avem totul gata. Trebuie doar să așteptăm răcirea completă. Se pot face toate cu o zi înainte, iar în ziua în care vrem să servim, trecem la asamblare.
Înainte de asamblare, scoatem crema de la rece și o amestecăm puțin. Dacă vrem o consistență mai moale, mai putem adăuga 2-3 linguri de smântână lichidă. Mixăm pentru aproximativ 1 minut și gata crema!
Punem crema într-un poș (se poate folosi și doar o pungă căreia îi tăiem un colț) și o lăsăm la îndemână.
Pregătim și frișca. Punem într-un castron smântâna lichidă, peste care adăugăm zahărul pudră. Amestecăm puțin și punem și mascarpone. Mixăm maxim 1 minut și gata o frișcă fermă și gustoasă. O punem și pe ea într-un poș.
Răsturnăm blatul și îndepărtăm hârtia de copt. Măsurăm și încercăm să împărțim blatul în cuburi. Facem semne sus și jos pentru a ne ușura această etapă.
Apoi fiecare bucată o putem pune într-o hârtie pentru brioșe (dar nu este obligatoriu) sau pe un platou cu puțină distanță între ele.
Însiropează fiecare bucată cu câte 2 linguri de sirop caramel. Punem deocamdată câte 2 linguri, iar la final, dacă mai rămâne sirop, mai putem suplimenta.
Următorul strat este glazura de ciocolată. O amestecăm energic, iar dacă nu este fluidă deloc, o punem pentru 1-2 minute pe baie de aburi pentru a se subția puțin.
Punem deasupra fiecărei bucăți câte o lingură de glazură. Aceasta poate depăși marginile, nu este o problemă. Acoperim astfel toate viitoarele prăjituri.
Următoarea este crema de ciocolată. Facem câte un moț generos la fiecare. Dacă la final ne mai rămâne cremă, putem suplimenta la fiecare.
Deasupra fiecărui moț de cremă de ciocolată facem câte un moț generos de frișcă.
Și la final, dacă dorim un plus de frumusețe și gust, mai putem presăra firimituri de biscuiți cu cacao (Oreo) și câte o micuță zmeură.
Nu uita să dai un like și să-i spui și prietenilor tăi despre această rețetă. Abonează-te și chiar Alătură-te dacă-ți place ce fac și vrei să mă susții!
Așa cum vedeți, prăjitura Boema este mai simplă decât pare. Cu puțină răbdare și ingredientele potrivite, veți obține un desert delicios și aromat. Acum, tot ce îți mai rămâne de făcut este să savurezi această prăjitură alături de cei dragi. Îți garantez că vor fi cuceriți din prima îmbucătură!
Acum spor să aveți și poftă bună, dragilor! Vă pupă Claudia!