Astazi pregatim doar o supa! O supa delicioasa din pui de tara, cu galuste pufoase si extreme de delicioase. O putem prepara oricand cu usurinta, este perfecta in diete si o putem considera chiar ,,medicament’’. Pentru ca sunt foarte usor de digerat, supele erau prescrise persoanelor in convalescenta inca din antichitate.
Ingrediente pentru 2 portii:
- 400g pui
- 1 ceapa medie
- 1 pastarnac
- 2 morcovi
- 1 feliuta de telina
- 1 lingurita sare
- 2 oua
- 6 linguri de gris
- patrunjel verde
- ½ lingurita piper macinat
- ½ lingurita praf de usturoi
Reteta pas cu pas:
Ne trebuie in primul rand carne buna de pasare. Eu am aici un piept de pui de aproximativ 400 g pe care-l voi folosi la final la o salata de ciuperci cu maioneza si usturoi. Fiind de la un pui de curte, supa va iesi foarte gustoasa si doar cu piept de pui, desi la supe se folosesc in general celelalte parti ale puiului.
Punem intr-o oala carnea de pasare. Daca este de tara si stim ca fierbe repede atunci putem pune la fiert impreuna cu legumele de la inceput. Punem si sarea si 3 litri de apa. Mergem cu oala pe foc mediu. Nu punem capac si nu ne indepartam pentru ca este foarte important sa adunam toata spuma care se formeza. Apoi putem acoperi cu capac si lasam sa fiarba la foc mediu 30-40 minute.
Dupa aproximativ un sfer de ora putem sa ne apucam sa pregatim pentru galuste. Sunt multe variante, dar cea mai simpla si intotdeuna sigura este sa folosim pentru fiecare ou de marime medie 3 linguri de gris.
Punem intr-un castron ouale si le batem bine cu un tel. Apoi adaugam grisul. Dupa ce am pus initial doar 5 linguri, se vede clar ca aluatul e mult prea subtire, asa ca am pus-o si pe cea de-a 6-a. La final aluatul pentru galuste trebuie sa aiba consistenta unui terci. Desi pare inca subtire, se va ingrosa. Acoperim cu o farfurie si lasam deoparte pentru 10 minute.
Cand carnea si legumele sunt fierte, le scoatem din supa si strecuram supa. O punem inapoi pe foc mic de data aceasta. Dupa cele 10 minute in care aluatul de galuste s-a odihnit in voie, putem sa ne apucam de galuste. Bun este ca supa sa nu clocoteasca in acest moment. O putem domoli cu putina apa rece.
Inmuiem bine lingura in supa si luam incet bucati din aluat. Le punem cu grija in supa fara sa le suprapunem. Este suficient mai putin de jumatate de lingura pentru galuste mari. Isi vor dubla volumul dupa fierbere. Dupa ce le-am terminat pe toate, punem capacul si lasam sa fiarba pentru aproximativ 10 minute.
Dupa aproximativ 5 minute, le intoarcem. Intre timp putem taia rondele de morcov pe care le vom adauga in supa. Putem taia cubulete si din pieptul de pui. Eu voi folosi piepul la o salata, dar daca folosim la supa alte parti din pui putem pregari o ciulama sau pur si simplu sa mancam bucarile cu usturoi si mamaliguta.
Adaugam in supa rondelele de morcovi.
Pentru un gust sensational al supei eu folosesc de multi ani 2 condimente adaugate la final: ½ lingurita piper macinat si ½ lingurita praf de usturoi facut de mine. Si bine-inteles patrunjel verde tocat marunt.
Inchidem focul si adaugam condimentele si patrunjelul tocat.
Si gata supaa! Va garantez cel mai bun gust de supa pe care l-ati mancat vreodata! Incercat si cu aceste condiment la final si nu veti regreta.
Deci spor la treaba si pofta buna dragilor! Va pupa Claudia!