Astăzi vom pregăti o rețetă tradițională românească, delicioasă și sățioasă: ciorba de burtă!
Știu că mulți dintre voi așteptați cu nerăbdare această rețetă, și am pregătit-o cu multă grijă și dragoste. Vom descoperi împreună toate secretele pentru a obține o ciorbă de burtă perfectă, cu o zeamă acrișoară și aromată, burta fiartă la perfecțiune și o garnitură bogată de smântână, usturoi și ardei iute.
Ingrediente:
- 1,3 kg oase de vită, oase care au cartilaje și grăsime
- 1 kg burtă prefiartă, tăiată în fâșii mici
- O ceapă medie
- 250 g morcovi
- 250-300 g smântână (cu 20% grăsime)
- 4 gălbenușuri
- 2-3 frunze de dafin
- 6-7 căței de usturoi
- Sare – câte o linguriță pentru fiecare litru de lichid
- 1 lingură piper boabe
Reteta pas cu pas:
Rețeta este foarte ușor de făcut, doar răbdare trebuie să avem.
Haideți să trecem la treabă! Dacă aveți o oală sub presiune, acest lucru ne micșorează timpul de gătire, practic se reduce la jumătate. Punem oasele, ceapa, morcovul, frunzele de dafin, boabele de piper și 3 litri de apă, după care 3 lingurițe rase de sare (câte o linguriță pentru fiecare litru). Închidem capacul oalei și mergem cu ea pe foc mediu, iar din momentul în care începe să suiere, lăsăm să fiarbă o oră și jumătate.
După acest timp, depresurizăm întâi oala, apoi scoatem capacul. Dacă nu avem oală sub presiune, timpul de fierbere poate fi mai mare, chiar dublu, și cu siguranță lichidul se va evapora mai tare și trebuie completat cu apă. Important este să fierbem până se desprind cartilajele de pe os.
După o oră și jumătate scoatem separat din oală oasele și morcovul, iar restul trecem printr-o strecurătoare. Apoi, cu puțină răbdare, colectăm de la suprafață excesul de grăsime. Și pentru că s-a evaporat destul de mult, completăm cu apă. Adăugăm burta feliuțe și verificăm densitatea. Luăm 2-3 polonice din supă și punem peste morcovi, apoi îi pasăm transformându-i într-un piure fin. Îl adăugăm în oală peste restul. Acest piure ajută atât la aspect, cât și la gust. Mergem cu oala pe foc mediu până se fierbe bine, bine și burta. Poate dura încă o oră.
După cum vedeți, nu e greu deloc de făcut, doar că, pentru un gust foarte bun, trebuie răbdare cu fiecare etapă. Eu adaug în ciorbă și bucățelele desprinse de pe oase. Când burta este fiartă, dăm oala deoparte. Punem usturoiul într-un blender, peste care adăugăm un polonic de ciorbă și mixăm pentru câteva secunde. Astfel, și acesta se transformă într-un piure foarte fin. Adăugăm usturoiul în oală.
Și mai avem doar un pas de făcut: să dregem ciorba noastră. Punem într-un castron gălbenușurile și smântâna și le amestecăm bine, bine. Dar nu le adăugăm așa în ciorbă. Întâi temperăm amestecul adăugând treptat lichid fierbinte și amestecând constant. Când lichidele au aproximativ aceeași temperatură, abia atunci le amestecăm. Altfel iese o ciorbă tăiată.
Și gata, dragilor! Putem trece la masă! Deși cel mai bine este ca fiecare, în farfurie, să-și adauge cât oțet își dorește, eu totuși pun acum la final 4-5 linguri de oțet. De obicei, pentru mine este suficient. Ceilalți din casă vor puțin mai acru. A ieșit cu un aspect ușor cremos și un gust pur și simplu delicios.
A sosit momentul să savurăm!
Sper că v-a plăcut această rețetă de ciorbă de burtă! Așa cum ați văzut, este o rețetă ușor de preparat, dar cu rezultate absolut delicioase. Cu siguranță va bucura pe toată lumea!
Nu uitați să vă abonați la canalul „Mâncare cu Savoare” pentru a descoperi și alte rețete tradiționale românești și internaționale. Lăsați un like acestui episod dacă v-a plăcut rețeta de ciorbă de burtă și scrieți în comentarii ce alte rețete ați vrea să vedeți pe canal.
Până la următoarea rețetă, vă doresc multă sănătate și poftă bună!
Vă pupă, Claudia!