Unul dintre cele mai versatile moduri de a gati lintea este sub forma de pate vegetal. Se poate folosi ca pasta tartinabila la micul dejun, cu el se pot umple legume sau oua pentru platouri cu aperitive festive, se poate folosi si in sandvisuri. Este delicios si foarte usor de facut.
Ingrediente:
- Un pahar de linte. Eu folosesc predomnant rosie pentru ca imi place culoarea de la final, dar se poate folosi oricare tip de linte
- 1 ceapa medie
- 1 morcov maricel
- 1 frunza dafin
- 2-3 linguri ulei de masline
- 1 lingura mustar
- ½ lingurita piper macinat
- ½ lingurita sare
- ½ lingurita usturoi
- ½ lingurita curry
- ½ lingurita boia
Reteta pas cu pas:
Veti vedea cat de usor se pregateste:
Punem lintea la inmuiat in apa rece pentru 1-2 ore . Dupa acest timp o clatim sub jet de apa intr-o strecuratoare si o punem la fiert intr-o cratita, cu apa rece si frunza de dafin. Lintea fierbe foarte rapid, mai ales daca a si stat la inmuiat. In maxim 8-10 minute este gata. Putina grija la cratita pentru ca daca este focul la mare se umfla spuma si poate sa dea pe din-afara!
Intre timp taiem in cuburi mici ceapa. Dupa ceapa, dam pe razatoare morcovul sau daca avem un toker electric, il maruntim mai usor si mai rapid.
Si gata avem totul pregatit asa ca putem trece la gatit.
Cand lintea s-a fiert, scurgem surplusul de lichid si o punem sa se racoreasca intr-un castron incapator. Punem pe foc mediu o tigaie in care adaugam aproximativ 100 ml apa si uleiul, iar cand clocoteste adaugam ceapa. Procedam asa daca dorim sa nu prajim. Adaugam sare si lasam sa fiarba la foc mic spre mediu pentru aproximativ 10 minute, pana scade lichidul si legumele sunt bine patrunse.
Cand legumele sunt gatite, le rasturnam in castron peste lintea fiarta. Adaugam si mustarul si restul condimentelor dupa gustul fiecaruia. Eu am mai pus: usturoi granulat, curry, boia, piper. Apoi cu un blender vertical transformam totul intr-o pasta fina.
Pasta mea este calda si se va ingrosa mai mult dupa racire si depozitare in frigider. Pasat totul cald face ca pateul sa fie foarte fin. Gustam si potrivim de sare. Cat este de buuuuun! Nu va puteti imagina daca n-ati incercat deja!
Acest Pate de linte rosie este o reteta vegana, dar se poate pregati si in varianta vegetariana daca alegeti sa folositi unt in loc de ulei de masline (cum am facut eu), iar la final mai adaugati si putina crema de branza. Noua, insa, ne place foarte mult varianta aceasta si la ea am ramas ori de cate ori avem pateul acesta in meniu.
Spor la treaba si pofta buna dragilor! va pupa Claudia!